Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs

Premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić su, neprimereno svojim funkcijama i ingerencijama, pokušali ponovo da izvrše pritisak na uređivačku politiku naših novina, mašući našim naslovnim stranama i optužujući nas za neistine. Ovo je odgovor naše redakcije i glavnog urednika novina „Nova“.

Duša mi se nadvoje pocepala. Na njih dvoje, koji se nađoše uvređeni naslovnim stranama naših novina za koje Ona utvrdi da su čiste laži, obećavajući da će to „prezentovati u narednih 48 sati“ (čekamo taj trenutak), dok On tvrdi da od njega živimo predlažući da „napravimo neki ugovor…“ i „da mi daju dodatak na penziju, zato što žive od mene“.

O Brnabićevoj i Brnabićevoj ne znam šta bih više rekao, jer o njoj najbolje govori ona sama pokušavajajući da nešto kaže. Muka duhu i muka rečima. A mučnina onima koji slušaju. Gledaću kako maše našim naslovnim stranama – taj posao je već apsolvirala – i ako podnese fakturu za reklamu, možda joj i uplatimo neki simbolični honorar za samoinicijativu. Ako, pak, budemo hteli pravi marketing ona otpada kao zaštitno lice. Ne bi nam je dozvolio ni početnik u marketinškoj agenciji.

Ana Brnabić Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nego da vidimo šta to muči šefa Brnabićeve, kako ga ona od milošte zove.

Prvo, gospodin Vučić strašno greši kad kaže da „od njega živimo“.

Nasuprot. Mi od njega ne možemo više da živimo. Kao, uostalom, i gledaoci televizija, radnici, seljaci, poštena inteligencija, đaci i ostatak građanstva ove države koju je prisvojio i u kojoj deceniju radi šta mu je volja, a volja mu je velika: volja za moći, volja za vlašću, volja za priznanjem, volja za mestom u istoriji, volja za voljenjem…Samo je naša nevolja s njim veća od njegove volje.

Drugo, ideja da mu obezbedimo „dodatak na penziju“ nije loša, ali ima sistemsku grešku u osnovi. Da bi neko imao penziju, mora da je negde zaposlen i da nešto radi. Niko još u ovoj zemlji nije video radnu knjižicu našeg Predsednika ( u međuvremenu je i ukinuta) niti zna koliko je radnih meseci u njoj upisano. Ono što se, sa priličnom sigurnošću zna, jeste da genijalni student Pravnog fakulteta do sada nije odradio ni pripravnički staž u nekoj advokatskoj kancelariji ili kadrovskoj službi nekog preduzeća, dok mu bogata radna biografija van politike beleži nekih osam meseci direktorovanja jednom sportskom halom. Pretpostavka je da mu ona britanska gvožđara, o kojoj je svojevremeno pričao, nije upisivala radni staž.

Dakle, čovek je gotovo bez radnog staža, a rad ( pod kojim on podrazumeva beskrajne političke kampanje i svakodnevna gostovanja po televizijama) je otkrio negde u srednjim četrdesetim i od tada sve nas ostale kori kao neradnike i lezileboviće. Dakle, što se nas tiče, ništa od dodatka na penziju.

Žao mi je, tačnije, drago mi je, što njih dvoje urednika svih televizija i novina u ovoj zemlji, ne mogu da uređuju medije u okviru Junajted grupe, a tako za tim žude.

Možemo da im ispunimo želju i primimo ih kao gostujuće urednike na jedan dan, ali pod uslovom da nam prethodno daju intervjue o onome što zanima većinu građana ove zemlje. Dužnost nam je samo da ih obavestimo da intervju kao forma podrazumeva pitanja. Ona prava, a ne naručena. Eto prilike da konačno iz prve ruke saznamo šta je to i gde je sve aktuelni Predsednik radio pre nego što se 2012. uspentrao na vlast i da nam, makar on objasni, pošto Milo Đukanović nije Crnogorcima, kako je to moguće da se može biti premijer i predsednik jedne zemlje, a da se prethodno ni u čemu drugom nisi ni pokazao ni dokazao. Pitam za druga, i on bi malo da predsednikuje i premijeriše. Ako je uslov da ništa drugo ne zna, on ga ispunjava.

***

BONUS VIDEO: Brnabić optužila medije da destabilizuju zemlju i kriminalizuju vrh države

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare