Tri puta predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji za novinare "nije razumeo" pitanje novinara Nova S Željka Veljkovića. Iako je ono bilo vrlo jasno - zašto niste upalili sveću ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar".

Vučić se danas ponovo obratio javnosti. Peti put u proteklih devet dana. Ovog puta nakon sastanka sa izaslanikom EU za dijalog s Prištinom Miroslavom Lajčakom, iako je o detaljima ovog razgovora najmanje pričao.

Novinar Nova S Željko Veljković imao je tri pitanja za Vučića.

Željko Veljković Foto: Nova

„Kažete da ćete 26. maja dovesti ljude u Beograd da biste im nešto rekli. Da li to znači da mislite da nemate priliku da to uradite krooz medije, da nisu mogli da vas čuju, da je taj skup neophodan, da oni dođu? Što se tiče ovih opozicionih, govorite da se sastaju da dogovore kome da otkinu glavu? Da li zaista mislite da je Milovan Brkić ono što opozicija radi i da neko zaista sedi i razmišlja kako da se nekome otkine glava? Kako zamišljate ulogu opozicije u ovom društvu? Šta su oni, jesu li teroristi, jesu li deo institucija i kakva je njihova uloga?“, pitao je Veljković i za kraj dodao:

„Premijerka je rekla da nije htela da ide do Ribnikara jer nije htela da politizuje skup, šta je bio vaš razlog?“

Na to je Vučić rekao:

„Nisam razumeo, premijerka…“.

„Premijerka je rekla da do škole Ribikar nije otišla da ne bi politizovala odavanje počasti. Šta je bio vaš razlog?“, ponovio je Veljković, da bi Vučić ponovo rekao da ne razume.

Aleksanadar Vučić Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

„Nisam razumeo. Izvinite, ponovite mi pitanje. Ne znam šta vam je smešno, nisam razumeo poslednje pitanje“, ponovo je rekao Vučić, dok je njegova savetnica za medije Suzana Vasiljević dobacivala „Da li možeš da ustaneš, slabo se čuje…“.

„U redu je, vrlo često se ne razumemo. Dakle, zašto niste otišli do škole Vladislav Ribnikar da zapalite sveću“, ponovio je još jednom Veljković.

„A, da zapalim sveću? Dobro“, rekao je na to Vučić i zatim nastavio:

„Išao sam u crkvu da zapalim sveću, nisam vodio kamere, nisam smatrao da je potrebno u crkvi. Čini mi se da je to mesto gde se pale sveće. I na svako drugo sam mogao da odem, ali nisam smatrao da od toga treba da pravim predstavu i da kačim na Instagram. Četiri ili pet dana nisam ništa kačio na Instagram, na društvene mreže ili bilo šta drugo. Osim što sam morao da reagujem konkretnim merama. Svakome sam uputio saučešće. Nisam razumeo suštinu i smisao pitanja. Valjda svaki put moramo da postupimo onako kako vama padne na pamet i mislim da sam bar 10 puta izjavio saučešće. Jeste hteli da kažete da mi nije žao dece?“, rekao je Vučić i dodao:

„Ne razumem smisao pitanja. Jednako glupo kao i zašto dani žalosti počinju od petka, ne od četvrtka, pa je to valjda zbog utakmice. Nikada nisam razumeo šta je smisao nečega iza čega ne vidim ništa smisleno ni pametno“.

Što se tiče njegovih kritika na račun opozicije, predsednik je rekao:

„Što se tiče uloge opozicije u društvu, njena uloga je da kritikuje vlast, da predlaže rešenja, da nudi alternativu. Ja ne mislim da je bilo ko terorista osim onog u Mladenovcu. Nikada to od mene niste čuli, nemojte da karikirate stvari, nemojte da izmišljate. Da li milim da je Milovan Brkić predstavnik? Da, mislim da je on jedan od predstavnika i jedan od ideologa, jer je to jedan od najcitiranijih ljudi iz opozicionih krugova. Citiraju ga svi, od Jeremića, preko Miroslava Aleksića, Marinike Tepić do svih ostalih, ponavljajući izmišljotine koje je on objavljivao u Tabloidu. Citiran je bio bezbroj puta, od Jovanjice do svake izmišljene afere. On je bukvalno postao njihov ideolog“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Vučić konačno odgovorio zašto nije posetio školu „Ribnikar“: Zapalio sam sveću u crkvi, nisam vodio kamere

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare