Svako malo, od samog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i od visokih funkcionera Srpske napredne stranke može se čuti da je neko iz opozicije “preletač”, deo “žutih lopova” iz DS il Dinkićevog G17 plus. Na meti predsednika više puta našao se i kadar starog DSS, nedavno čak i Vojislav Koštunica. Međutim, ono što ni Vučić ni njegovi saradnici nikad neće reći jeste da je najviše preletanja iz pomenutih stranaka bilo upravo u SNS. Tako u vladajućoj stranci danas postoje četiri struje: bivših demokrata, radikala, G17 plus i nekadašnjeg DSS.

Nosioci izborne liste “Srbija protiv nasilja” na republičkim izborima, potpredsednica SSP Marinika Tepić i lider NPS Miroslav Aleksić, posebno su na meti predsednika Srbije.

O Mariniki Tepić Vučić je više puta rekao da ne zna nikoga ko je promenio više političkih stranaka.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

“Ne postoji nijedan čovek u zemlji koji je više stranaka promenio od nje. Ne postoji nijedan, imate one profesionalne preletače, ali ne postoji nijedan, nije sedam stranaka promenio kao ona. Može da me ispravi, šest! Šest ili sedam, molim vas da mi ne zamerite ako sam pogrešio. Ako znate još jednog čoveka koji je šest ili sedam stranaka promenio, molim vas mi recite to ime danas“, rekao je svojevremeno Vučić.

Istina je da je Tepić u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri promenila ukupno tri stranke. To su LSV, Nova stranka i SSP, u kojoj se nalazi sad.

Miroslav Aleksić, Marinika Tepić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kad je reč o Miroslavu Aleksiću, lideru Narodnog pokreta Srbije, Vučić ga često “čašćava” uvredama – da je lopov, secikesa, ponavljač… Od nedavno mu posebno zamera što je na početku karijere bio član G17 plus Mlađana Dinkića.

Da je predsednik Srbije i dojučerašnji lider SNS pogledao oko sebe, video bi da rekordera u preletanju ima upravo u svojim redovima. Bivša predsednica Skupštine Srbije, a sada ministarka kulture Maja Gojković promenila je ukupno pet stranaka. Bila je u Narodnoj radikalnoj stranci, Srpskoj radikalnoj stranci, Narodnoj partiji (koju je sama osnovala), Ujedinjenim regionima Srbije i na posletku Srpskoj naprednoj stranci.

Foto:EPA-PHOTO/EPA/SASA STANKOVIC

Ipak, ona se nekako najviše uklapa u radikalsku struju u SNS.

„Ispao sam magarac“

Pored nje, tu su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, poslanica Marina Raguš, bivša ljuta radikalka Nataša Jovanović, dugogodišnji poslanik Veroljub Arsić, bivša ministarka Jadranka Joksimoović…

Tu bi trebalo podsetiti na čuvenu izjavu Aleksandra Martinovića.

Aleksandar Martinović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

“Ja spadam u red onih ljudi koji imaju hrabrosti da priznaju da su u nekom trenutku svog političkog delovanja grešili. Ja sam za Aleksandra Vučića 2009. ili 2010. godine rekao da je kurir između Joce Amsterdama i Caneta Žapca. I napravio sam katastrofalnu političku grešku zato što sam govorio stvari za koje sam znao da nisu istinite… Iz ove perspektive ja sam, da izvinu vaši gledaoci, ispao magarac, ispao sam najveća politička budala. Da mi je ova pamet, to nikad ne bih uradio”, rekao je svojevremeno Martinović.

Kad je reč o G17 plus, koji Aleksandar Vučić u poslednje vreme često spominje, odatle su u SNS “preleteli” gradski menadžer i bivši predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, tu je jedno bila i pomenuta Maja Gojković. Dugogodišnja ministarka Zorana Mihajlović takođe je bila deo ove stranke, ako i aktuelni šef Vučićevog kabineta Ivica Kojić.

Miroslav Čučković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pod okriljem SNS, što kao članovi stranke, što kao “nestranačke” ličnosti koje participiraju u vlasti, od 2012. godine se našlo nekoliko prepoznatljivih lica iz Demokratske stranke. Jedan od najpoznatijih je ministar Goran Vesić, a tu su još i ministar finansija Siniša Mali, bivša direktorka Službenog glasnika, a sad direktorka Telekoma Srpske Jelena Trivan…

DSS je bukvalno shvatio reč “prelet”

Ono što se svojevremeno dešavalo sa članovima DSS, koji su bukvalno u jatima pohrlili u vladajuću stranku, svojevremeno je bio predmet ozbiljnih političkih diskusija, ali i narodski rečeno „opšte smejurije“.

Setimo se samo kako je ceo odbor ove stranke u Bačkoj Palanci 2014. godine preko noći dobio člansku kartu SNS, zatim i ceo odbor u Pančevu, Gadžinom Hanu, Kuli, čak i u Zemunu…

Ova boljka nije zaobišla ni visoke funkcionere, koji su najjednostavnije rečeno poklekli pred umilnim zovom vlasti. Među najzvučnijim imenima iz nekadašnjeg Koštuničing DSS, koji danas brane boje SNS je aktuelni direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. On je napustio DSS, samo dan nakon što je tu stranku napustio i njen osnivač i dugogodišnji lider Vojislav Koštunica.

Član DSS i to istaknuti, bio je i Andrija Mladenović, koji je 1994. godine u toj stranci obavljao više funkcija. Bio je član Izvršnog odbora, predsednik omladine, portparol i predsednik Gradskog odbora Beograda. Sad je direktor mnogi bi rekli nepostojećeg Beogradskog metro.

Bakarec nazvao sebe Atilom Bičom Božijim pa žestoko udario po opoziciji
Bakarec nazvao sebe Atilom Bičom Božijim pa žestoko udario po opoziciji

Članovi DSS bili su i dugogodišnji poslanik SNS Dragan Šormaz, ali i dve udarne pesnice vladajuće stranke u Skupštini Nebojša Bakarec i Milenko Jovanov.

BONUS VIDEO: SNS u kampanji poteže tešku artiljeriju 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare