Maja Gojković Foto:Nova.rs

Novoizabrana ministarka kulture Maja Gojković od devedesetih godina je prisutna u političkom životu Srbije. Njenu karijeru obeležila su preletanja u različite partije i "bolan" raskid sa liderom radikala Vojislavom Šešeljom, koji je javno priznao da je želeo da je proglasi za "četničkog vojvodu".

Pre ulaska u političke svet, Maja Gojković se bavila advokaturom. Međutim, veoma brzo se otisnula u političke vode, gde je od 1990. godina bila deo Narodne radikalne stranke Veljka Guberine, da bi kasnije učestvovala u osnivanju Srpske radikalne stranke.

U redovima radikala Gojković se i najviše zdržala, od 1991. godine pa sve do 2008, nakon čega sledilo lutanje po različitim partijama da bi konačno “usidrenje” pronašla u Srpskoj naprednoj stranci gde je i danas.

Šešelj se kajao što je nije proglasio za četničkog vojvodu

Dok je bila član Srpske radikalne stranke, Gojkovićeva je važila za miljenicu lidera te organizacije Vojislav Šešelja, koji je javno izrazio žaljenje zbog toga što je nije proizveo u „četničkog vojvodu“.

„Maja je bila angažovana na ratištima u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj. Kad bi nešto zatrebalo, ona je bila u stanju da u pola dana i u pola noći iz Novog Sada, preko Dunava, krene u Slavoniju ili bilo gde da pomogne da se reši neki problem”, navodio je Šešelj, navodeći da je zbog njenog ogromnog požrtvovanja želeo da je proglasi za četničku vojvodtkinju:

Foto: EPA-PHOTO/EPA/SASA STANKOVIC/str./as/kr/ow

“Međutim, nisam znao da li je ikada u istoriji neka žena bila četnički vojvoda. Tek sam nedavno saznao za četničkog vojvodu Maru Kučkovku. Žao mi je što Gojkovićku nisam proglasio za četničkog vojvodu, zaslužila je to“, govorio je lider SRS.

Preletanje: Tražila se posle radikala

Ljubav sa radikalima i Šešeljem trajala je sve do 2008. godine. Nakon pucanja veze i brisanja Gojkovićeve iz članstva SRS, ona je osnovala grupu građana “Maja Gojković”. Godinu dana kasnije, njena organizacija prerasta u Narodnu partiju, nakon čega Gojković zaključuje koalicioni sporazum sa Demokratskom strankom Srbije Vojislava Koštunice i Novom Srbijom Velimira Ilića. U međuvremenu je došlo i do cepanja Srpske napredne stranke, ali je Maja Gojković odbila Vučićev poziv da se pridruži naprednjacima, navodeći da je SNS “mehur od sapunice” koji će veoma brzo pući ukoliko ne osvoji vlast.

Pročitajte još...

„Pomno pratim to što politički rade Nikolić i Vučić. Nesnalaženje vladajuće koalicije im ide naruku. SNS prolazi zbog vlasti, a ne zbog sebe same. Nema tu nekog bitnog i velikog kvaliteta, novih kadrova, programa, koje bih vrlo rado podržala”, govorila je Gojković.

Mehur nije pukao, a Maja Gojković je iste godine kad su naprednjaci preuzeli vlast preletela u njihovo jato.

Pre prelaska u redove SNS, Gojković je sa svojom Narodnom partijom bila deo Ujedinjenih regiona Srbije iz kojih je izbačena zato što je, bez znanja ostalih članica URS-a, pregovarala 2012. godine sa Demokratskom strankom o učešću u novoj Vladi Srbije.

Funkcije: Od devedesetih na funkcijama

Novoizabrana ministarka kulture, je prethodno obavljala funkciju predsednice Narodne Skupštine u dva mandata. Prvi put je na pomenutu funkciju izabrana 23. aprila 2014. godine, da bi bi novi mandat dobila 06. juna 2016.

Tokom devedesetih godina prošlog veka, Gojković je bila savezni i republički poslanik, potpredsednice Savezne vlade i ministar bez portfelja u Vladi Srbije.

Foto: EPA/SASA STANKOVIC

Dok je bila na mestu gradonačelnice Novog Sada (2004-2008. godina) najveći vojvođanski grad je potresala afera “ATP Vojvodina”. Naime, reč o ugovoru za izgradnju nove  autobuske stanice u Novom Sadu, koji je 2006. godine Gojkovićeva potpisala sa vlasnikom Auto-transportnog preduzeća(ATP) Ilijom Devićem.

Pročitajte još...

Pomenuti objekat je završen, ali grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju, a zbog dospelih rata kredita ATP Vojvodina je otišla u stečaj. Zbog svega navedenog, Dević je podneo tužbu za naknadu štete, nakon čega je presuđeno da Grad Novi Sad mora da plati Deviću 300 miliona dinara sa kamatom. Dević je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, bivšeg direktora Zavoda za izgradnju grada Igora Mirovića i još osam osoba zbog sumnje da su Novom Sadu pričinili štetu od 400 miliona dinara, koja je dokazana pravosnažnom izvršnom sudskom presudom. Međutim, Gojković nije odgovarala za ovaj slučaj.

Na čelu Nadzornog odbora za zaštitu od jonizujućeg zračenja

Iako nije imala stručne kometencije koje bi je preporučivale za posao predsednice Nadzornog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost, Gojkovićeva je u prethodnom sazivu parlamenta rukovodila i ovim vladinim telom. Time je nuklearna sigurnost Srbije poverena u njene ruke, iako je ranije bila praksa da taj posao obavljaju nuklearni fizičari.

Samo dve nekretnine na Maju, sve ostalo na majku i braću

Sudeći prema informacijama dostupnim na portalu KRIK.RS, Maja Gojković ima svega dve nekretnine na svoje ime, dok se ostatak vodi na braću ili majku Savku Gojković.

Gojkovićeva poseduje trosoban stan u Novom Sadu od 102 metra kvadratnih. Objekat je smešten u centru grada, u stambeno-poslovnom bloku novije gradnje. Ispred ulaza u zgradu u kojoj je stan nalazi se kućica sa policijskim obezbeđenjem. Porodica Gojković na ovoj lokaciji poseduje nekoliko nekretnina.

Vlasnica je i dvosobnog stana u centru Novog Sada od 56 metara kvadratnih.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar