Foto:Amir Hamzagic/ATAImages; TAnjug/Sava Radovanivić; Vesna Lalić/No0va.rs

Skupštinska zasedanja i poneko obraćanje javnosti iznova dokazuju da je “udarni” kadar Srpske napredne stranke potekao iz Demokratske stranke Srbije. One stare, Vojislava Koštunice. Najotrovnije strele kao po pravilu dolaze upravo iz ovog pravca, a najčešće ih šalju aktuelni šef poslaničke grupe SNS u parlamentu Milenko Jovanov, poslanik Nebojša Bakarec i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Nekadašnji premijer i lider DSS Vojislav Koštunica ovih dana je na udaru predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer je potpisao peticiju u vezi Kosova i Metohije. Vučić je o njemu govorio i u Skupštini kad je pokazivao papire o oslobađanju 1.800 Albanaca iz zatvora, među kojima je bio i aktuelni kosovski premijer Aljbin Kurti.

S druge strane, predsedniku SNS nimalo ne smeta bivši Koštuničin kadar. Štaviše.

Tako je udarna pesnica SNS u Skupštini Srbije upravo Milenko Jovanov, nekadašnji predsednik Pokrajinskog odbora DSS.

Milenko Jovanov
Milenko Jovanov

Iz tog perioda ostala je upamćena njegova izjava da će ta stranka formirati “jezičke patrole“ kojima će utvrditi u koliko naseljenih mesta, posebno na severu Bačke, građani mađarske nacionalnosti ne govore srpskim jezikom.

Tražio je i da se s mesta predsednice stranke smeni Sanda Rašković Ivić, zbog njenog stava da DSS treba da napusti koaliciju sa SNS u Beogradu i Novom Sadu.

Istog meseca, u maju 2015. godine, Jovanov napušta DSS.

“Ne vraćam mandat DSS-u i ne prelazim u drugu stranku. Ostaću kao nezavisni poslanik u Skupštini Vojvodine do kraja ovog saziva”, rekao je tada.

Međutim, tri meseca kasnije, a pre izbora Jovanov je postao funkcioner SNS.

Aleksandar Vučić je 2015. godine rekao:

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

“Ima jedan mlad momak koji je kod nas došao iz DSS. Nije hteo da se pojavljuje šest meseci. Reč je o Milenku Jovanovu iz Kikinde. On ima izvanrednu energiju, borac je bez straha i mane. Podseća me na vreme kad sam ja bio mlad. Ima izvanrednu budućnost pred sobom. Zapamtite to ime“, rekao je tada Vučić.

Imamo i šta da upamtimo.

Jovanov je bio u prvim redovima onih koji su umalo izazvali tuču u parlamentu, na sednici na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o dijalogu s Prištinom.

U više navrata vređao je poslanika Demokratske stranke Srđana Milivojevića.

“Ovaj čovek je mleo pse u pljeskavice, a sad bi da melje ljude u ćevape. Bilo je hokus-pokus, uđe pas, a izađe pljeskavica. Optužio je Sudsko veće da je primilo pare.. A ko odlučuje, ako ne veće? Je li genije? Je li primerak. Da sam imao priliku da ranije čujem ovo izlaganje, ja bih podneo amandman na drugačije definisanje Ministarstva zdravlja, jer je ovo očigledan dokaz da ono ne funkcioniše kako treba i da ne pokriva kako treba bolesnike“, rekao je Jovanov.

Na jednoj od sednica Miroslava Aleksića iz Narodne stranke nazvao je ponavljačem, a Borislavu Novakoviću poručio da će ga u stranci „vezati za stolicu“.

“Boro (Novakoviću) opet nisi pio lekove… Boro, opet ćete kritikovati u stranci i vezati za stolicu, smiri se i pravi se da si normalan“, poručio je sramno Jovanov.

„Ološu jedan, ajde dođi“, dovikivao je Jovanov nedavno i poslaniku ove stranke Stefanu Jovanoviću, nakon čega je to Jovanović i uradio, međutim Jovanov je ostao na svom mestu, a oko njega su se okupili poslanici SNS.

„Samo, molim te, nemoj da me dodiruješ. Onaj ko dodaje vlažne maramice Vuku Jeremiću kad ide u WC ne želim da me dodiruje. U zatvor me strpaj, al me ne pipaj“, nastavio je Jovanov, nakon čega je došlo do koškanja i gurkanja među poslanicima.

Kopredsedniku Zajedno Aleksandru Jovanoviću Ćuti rekao je praktično da je alkoholičar.

„Ćuto, ja znam da je već pola jedan i da je otišla flaša vinjaka. Dajte da utvrdimo koliko „Rubina“ imaš danas, treba da se donese dreger“, izjavio je Jovanov.

U Demokratskoj stranci Srbije više od dve decenije bio je i nekada visoki funkcioner te partije Nebojša Bakarec.

Nebojša Bakarec Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Pred izbore u septembru 2000. godine bio je ovlašćeno lice Demokratske opozicije Srbije. Isto zaduženje imao je i pred decembarske izbore iste godine, kao i 2002. na oktobarskim i ponovljenim novembarskim izborima za predsednika Srbije, u ime predsedničkog kandidata Vojislava Koštunice. Bio je odbornik DSS u Skupštini grada Beograda i predsednik Izvršnog odbora Opštine Stari grad (od 2000. do 2004), a potom zamenik predsednika opštine do 2008. godine. O svom odlasku iz stranke je rekao:

„Jedan sam od osnivača onog Koštuničinog DSS, davne 1992. Delio sam i dobro i zlo sa Koštunicom i DSS-om, pune 23 godine. Prošle godine sam izbrisan iz DSS, bez obrazloženja. Sada sam potpredsednik Samostalnog DSS, koji predvodi Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika“, naveo je Bakarec u pismu 2016. godine, da bi sledeće 2017. potvrdio da će učestvovati u kampanji SNS za izbore u Beogradu.

“Nisam prešao zbog funkcije, već da bi im dao moje iskustvo i znanje“, rekao je tad.

A kako izgleda to iskustvo, koje su naprednjaci tražili da im prenese, možemo da vidimo na sednicama skupštine.

Nedavno nije birao reči kad se obraćao poslaniku DS Sranu Milivojeviću.

„On je steoni lovac na psiće. Više jede pseće meso nego svinjsko. Tvrdi da je muškarac, ali žuti džemper koji nosi pokazao je da ima veće grudi od Soraje i ubuduće osim hulahopki, bilo bi dobro da nosi i brushalter. Biće pristojnije“, poručio je Bakarec.

Nedavno se iz skupštinske klupe poslanik Bakarec ustremio i na novinare Nove i Danasa, rekavši da rade protiv države, da zagovaraju nezavisnost Kosova i da vode “hibridni rat” protiv predsednika Aleksandra Vučića.

On je tražio od ministra policije Bratislava Gašića, da reaguje i istraži, kako kaže, delovanje Nove, Danasa i pojedinih ljudi iz opozicije.

“Ovih dana se vodi hibridni rat, specijalni, a cilj je da se izvrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo i uvede sankcije Rusiji. A jedan od pojavnih oblika ovog rata je zajednička kampanja hrvatskih i antisrpskih medija u Srbiji, a postoji jedan zajednički imenitelj svih ovih medija – to je da su u vlasništvu tajkuna Šolaka“, poručio je sa skupštinske govornice Bakarec.

Jedan od članova DSS bio je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIC

Završio je Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu i Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Postdiplomac je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na katedri za Međunarodne studije. Nakon izbora 2012, izabran je za narodnog poslanika, na listi Demokratske stranke Srbije. Već u oktobru 2014. Petković je napustio DSS, samo dan nakon što je tu stranku napustio i njen osnivač i dugogodišnji lider Vojislav Koštunica.

U međuvremenu se pridružio Srpskoj naprednoj stranci i postao član Glavnog odbora te partije. Funkciju pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju obavljao je od aprila 2016. do oktobra 2020. godine. Nakon što je Marko Đurić u oktobru 2020. postavljen za ambasadora Srbije u SAD, Petković je preuzeo dužnost direktora kancelarije.

U svojim čestim obraćanjima javnosti neizostavno ubaci po neku od sledećih reči: ološ, divljak, kriminalac, terorista…

Valjda se te reči traže…

BONUS VIDEO: Jovanov opet provocira: Boro kako je iza brave, dođi, ajde dođi…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare