Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je primio brojne poruke i pisma saučešća svetskih zvaničnika povodom napada u beogradskoj osnovnoj školi.

Među prvima su poruke saosećanja uputili predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednik Francuske Emanuel Makron, premijeri Španije, Grčke i Holandije, Pedro Sančes, Kirijakos Micotakis i Mark Rute, predsednica i premijer Mađarske, Katalin Novak i Viktor Orban, saopštio je Vučićev kabinet.

Orban je Vučiću poslao i pismo, u kojem je, između ostalog, naveo da Mađari „dele tugu srpskog naroda i mole se za porodice nastradalih i brz oporavak povređenih“.

Pismo saučešća Vučiću je poslao i predsednik Rusije Vladimir Putin, uz molbu da poruke iskrenog saosećanja i podrške prenese porodicama poginulih, a povređenima želje za najbrži oporavak.

Saučešće je stiglo i od predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji je izrazio duboku solidarnost sa svim građanima Srbije.

„Molim Vas, gospodine Predsedniče, prenesite izraze našeg najdubljeg saučešća porodicama stradalih. Želimo brz oporavak povređenima, te snagu i hrabrost kako bi prebrodili posledice ovog brutalnog napada“, naveo je Milanović, između ostalog.

Iz Hrvatske je pisao i Milorad Pupovac u ime Srpskog narodnog veća.

Vučić je juče dobio i poruke od predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, izabranog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsednika i premijera Severne Makedonije, Steva Pendarovskog i Dimitra Kovačevskog, i premijera Albanije Edija Rame.

Pisali su mu i ministri spoljnih poslova Italije i Velike Britanije, Antonio Tajani i Džejms Kleverli, i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Pisma su uputili i predsednik Bugarske Rumen Radev, predsedavajuća Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, potpredsednik Republike Srpske Ćamil Duraković.

Pisma su stigla i od visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, predsednika Češke i Slovačke, Petra Pavela i Zuzane Čaputove, predsednika Irske Majkla Higinsa. Poruku je uputio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Mnogi zvaničnici u regionu i svetu saučešće su izrazili na svojim zvaničnim internet stranicama i društvenim mrežama, a pisali su i članovi diplomatskog kora u Beogradu i nekadašnji funkcioneri, poput bivših premijera Češke i Bugarske, Andreja Babiša i Bojka Borisova, i mnogi drugi prijatelji Srbije iz regiona i sveta, navodi se u saopštenju.

***

BONUS VIDEO – Srbija žali za ubijenim đacima i čuvarom: Reka ljudi ispred škole Vladislav Ribnikar, školski drugovi pale sveće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare