Aleksandar Vučić Oskar Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

"Aleksandar Vučić posredno je i sam priznao da je 'Oskar' iz skaj komunikacije, a to se posebno u načinu kako govori o 'Oskaru' i kako umanjuje značaj te priče", "Ne postoji niti jedna situacija u kojoj bi za Srbiju bilo dobro da izađe iz članstva u Savetu Evrope", ovo su samo neke od reakcija opozicionih lidera na večerašnje gostovanje predsednika Srbije na TV Prva.

Koopredsednik Zeleno-levog fronta i šef poslaničke grupe ove stranke u Skupštini Srbije Radomir Lazović istakao je večeras za portal Nova.rs kako njemu Vučićeve izjave večeras „izgledaju kao da on posredno i sam priznaje da je ‘Oskar’ iz skaj komunikacije„.

„To se vidi i iz načina kako priča o samom Oskaru, umanjuje značaj, okreće priču da se Oskaru pretilo atentatom, ponovo pravi od sebe žrtvu i na taj način izvrće priču“, rekao je Lazović.

„Mogu samo da pretpostavim da Vučić zna da će u narednim danima doći do novih saznanja o njegovoj umešanosti i do potvde onoga što se naslućuje iz presretnute skaj komunikacije“, dodao je on.

Na pitanje našeg portala da li j on osmilio akciju „Oskar“ tokom zasedanja Skupštine Srbije ove nedelje, Lazović je potvrdio i dodao da mu je žao što zbog putovanja u Berlin nije bio u Narodnoj skupštini kada je ova akcija sa statuama „Oskara“ sprovedena.

On je istakao kako su tom prilikom „jasno poručili da se upravo Vučić nalazi iza ovog pseudonima“.

Radomir Lazović Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Lazović je komentarisao i Vučićevu najavu ukidanja moratorijuma na nuklearnu energiju navodeći da „postoji i značajan rizik od ugrožavanja života građana zbog mogućih incidenata“.

„Nakon katastrofe koju je u EPS-u izazvao Milenko Grčić, možemo zaključiti da kadrovi SNS-a još uvek nisu savladali ni sagorevanje uglja, a kamo li nuklearnu energiju. Šteta koju je Grčić napravio meri se milijardama evra, ali moguća šteta u sferi nuklearne energije meriće se milionima života, ako njome upravljaju nestručni ljudi. Ako mislite da je skandalozan i posebno jedinstven Grčićev razvojni put od vlasnika pečenjare do vodećeg mesta na čelu EPS-a, varate se. Možda zvuči neverovatno, ali na vodećim mestima Odbora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije nalaze se, niko drugi do Maja Gojković i Sandra Božić. Pa čak i SNS ministri, poput ministarke (Dubravke) Đedović, citiram, kažu: ‘Srbija za nuklearne elektrane nema dovoljno znanja, iskustva i kadrova, potrebno da se puno pretpostavki ispuni da bi Srbija uopšte mogla da razmatra nuklearnu energiju za svoju energetiku'“, rekao je Lazović i dodao:

„Zato poručujem Vučiću da se ne igra jer i sam zna sa kakvim neznalicama barata. Budućnost Srbije treba da bude energetska efikasnost, vetar, solar i reverzibilne hidroelektrane.“

Koopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković ocenila je za portal Nova.rs da je „dramatizacija koju Vučić emituje svake večeri u svojim intervjuima, korisna samo njemu, a pogubna za mentalno stanje čitavog društva koje se polako približava potpunom slomu i haosu“.

Profesorka Stojković je istakla da ne postoji niti jedna situacija u kojoj bi za Srbiju bilo dobro da izađe iz članstva u Savetu Evrope, kako je ranije večeras kao jednu od opcija, u slučaju da Kosovo uđe u tu organizaciju, najavio predsednik Vučić.

Biljana Stojković Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Samoisključivanje iz bilo koje međunarodne organizacije je praktično ulazak u proces samoizolacije. Volela bih da nam Aleksandar Vučić objasni u kom univerzumu bi takva odluka bila korisna za građane države koja je, pored toga što je malena, već na rubu samoodrživosti, a o siromaštvu života u svakom smislu – od materijalnog do kulturnog – ne treba ni govoriti“, rekla je ona.

Ona je ocenila i da je ovo „ipak Vučićeva uobičajena pretnja praznom puškom uperenom u građane Srbije“.

„A sigurna sam da bi on veoma voleo da se nekako čuje i spolja i bar malo uvaži. Drugi motiv je uobičajeno podizanje magle kako bi se javnost bavila, naravno, Kosovom, a ne činjenicom da je uhvaćen u krađi izbora i da bi se morao pozabaviti popravljanjem izbornih uslova. Slušaćemo u narednim nedeljama i o nuklearnoj energiji, u to ne treba sumnjati. Ipak je on master propagande i mazanja očiju“, izjavila je ona.

Lider stranke SRCE Zdravko Ponoš komentarisao je društvenoj mreži Iks večerašnje Vučićevo gostovanje na TV Prva.

Zdravko Ponoš Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Vučić za ujutro sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost povodom terorističkog napada u Moskvi. Večeras savetuje Putina i FSB na TV Prva. Kaže da je primetio neke bezbednosne propuste na jučerašnjoj utakmici u Moskvi koji su promakli Putinu. Posle još nešto o nuklearnim elektranama i toalet papiru. Sve vruće teme za Savet za nacionalnu bezbednost“, napisao je Ponoš.

Sa druge strane, lider Demokratske stranke Zoran Lutovac osvrnuo se na Vučićevu najavu ukidanja moratorijuma na nuklearnu energiju.

„Taman pomisliš ne može sumanutije, kad on strastveno o izgradnji nuklearke“, napisao je Lutovac na mreži Iks.

Zoran Lutovac Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Vučić je najveći investitor u Srbiji, jer kada on razgovara sa liderima EU, to su investicije“, dodao je još on.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je večeras u „Prvoj temi“ na TV Prva i tom prilikom je izjavio da će moratorijum na nuklearnu energiju biti ukinut i da je nuklearna energija čista zelena energija.

Predsednik Srbije je govorio i o opciji da Srbija napusti Savet Evrope, ako u tu međunarodnu organizaciju bude primljeno Kosovo, ali je govorio i o optužbama da je on „Oskar“ iz presretnutih razgovora putem skaj telefona.

Vučić ni večeras nije saopštio ko će biti mandat za sastav nove Vlade Srbije.

***

BONUS VIDEO – Vučić o napadu u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare