Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na današnjoj sednici parlamenta da Rusi pomažu Dveri, ali da im to nikad nije zamerio. Odgovarajući na optužbu poslanika Dveri da se odrekao jedinog partnera koji čuva Srbiju u Ujedinjenim nacijama, Vučić je dodao i da nikad u životu nije sreo ni Alekseja Navaljnog ili nekog drugog...

Poslanik Dveri Ivan Kostić pitao je Vučića ko ga savetuje da odriče institucionalne saradnje sa Ruskom Federacijom.

Ivan Kostić Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

„Devet meseci se niste čuli s Putinom, Dačiću ne dozvoljavate da se Sergejem Lavrovim… Predsednik Skupštine Srbije na četiri poziva u Dumu ne sme da ode. Zbog čega se odričete jedinog partnera koji nas čuva u Savetu bezbednosti UN“, rekao je Kostić.

Vučić je odgovarajući rekao da su geopolitičke okolnosti za Srbiju najlošije u poslednjih 10 do 15 godina.

Aleksandar Vučić Skupština Srbije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Šta se promenilo – ništa, osim što je teže i lošije za nas. Što se institucionalne saradnje tiče, bio sam jedini koji se sreo sa ministrom Lavrovim u septembru mesecu u UN. Zbog toga sam bio oštro kritikovan svuda na Zapadu. Šta je to što mi tačno zamerate? Ja sam se s njim lično sreo? Šta je problem, šta mi zamerate tu? Mislite li da treba da izlažemo Srbiju pritisku i da to radimo svaki dan? Što ‘pomažete’ državi na takav način? Šta smo mi uradili protiv ruskih interesa što sedimo i trpimo? Ne mešamo se u njihove sukobe. Svaki dan gledam na Telegram mrežama priče o srpskim dobrovoljcima? Što rušite srpske zakone? Jesam li im nekada zamerio što vas pomažu, a ja nikad nisam u životu pozvao Navaljnog ili nekog drugog. Pa, nisam. Ali samo razlika između mene i vas je što ja poštujem Rusiju, a ne služim Rusiji, već Srbiji“, rekao je Vučić.

Pročitajte još...

Govoreći o povlačenju investicija u Rusiji i da li bi Srbija mogla da se nađe u sličnom problemu, predsednik Srbije je rekao da nije pitanje ko je ugasio svoje firme u Rusiji, već šta su stvarne posledice.

„Posledice su strukturalno katastrofalne. Iako manje od onih kakve su svi očekivali. Ja se time bavim svaki dan i gledam i voleo bih da prođu i zato ne učestvujemo u sankcijama i u svemu drugom. Rusija ima nedostatak za naprednu tehnologiju, jer ne postoji na svetskom tržištu poluprovodnika, odnosno čipova. Mi smo odavde imali pokušaj reeksoprta iz Finske za Rusiju, zato što sa tim imaju problem. Rusija se bolje snašla nego što su mnogi mislili, ali nemojte da govorite da im je mnogo lepo što imaju sankcije. To je kao da slušam Treće oko i neke emisije na našim televizijama koje veze s realnošću nemaju“, rekao je Vučić.

Juče je lidera Dveri Boška Obradovića nazvao kukavicom.

„Nemojte da urlate i psujete Obradoviću, jer ste najveća kukavica. To znaju i u vašem selu Vranići gde su tri puta više glasali za mene nego za vas i nije vas sramota. Vas će neko da se plaši i Miloša Jovanovića i Novakovića? Vas trojice kriminalaca će neko da se plaši, sram vas bilo… Lopovi jedni koji ste opljačkali Srbiju, Kolubaru našu opljačkali, sve opljačkali“, rekao je Vučić.

Sve o današnjem zasedanju parlamenta pratite na ovom linku.

BONUS VIDEO: Vučić optužio opoziciju da su kriminalci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar