Aleksandar Vučić Foto: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras nakon sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a na kojoj je izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici, izjavio kako je "završio karijeru i kako mu mnoge stvari neće oprostiti".

„Ja sam večeras ovde završio karijeru. Mnoge mi stvari neće oprostiti, ovo je bio ekser u sanduk. Uradio sam sve, oni su uradili sve da nas ponize, a mi se vinuli u visine. Ja ne mogu da kažem da smo mi pobedili jer su takve procedure, ali svima je jasno kakav je rezultat“, rekao je Vučić u obraćanju novinarima u Njujorku.

Vučić je kazao kako su navodne procene onih koji su predložili Rezoluciju bile da će više od 110 zemalja glasati za nju, a da će uzdržanih biti oko 45.

„A nas bilo 107 (onih koji su glasali protiv i onih koji su bili urdržani). Znači njih 84 prema 107 onih koji nisu želeli da se saglase sa njihovim predlogom, a na pričamo i kako se došlo do tih 84, jer bi realno za Rezoluciju glasalo 60 i nešto, ostale su pritiskali“, rekao je predsednik Srbije.

On se zahvalio svim zemljama koje su glasale protiv i bile uzdržane tokom glasanja.

„Ogromno hvala mađarskoj braći, oni su jedini koji su bili protiv u našem okruženju, ali hvala i Slovačkoj, Grčkoj i Kipru koji su bili uzdržani i koji su pokazali prijateljstvo prema Srbiji“, rekao je Vučić.

„Imate bar tri zemlje koje su bile naterane da budu kosponzori, a na kraju su bili uzdržani. Neverovatno kakvi su pritisci bili i šta su sve radili… Ovo se prvi put dogodilo da nije jednoglasno“, dodao je on.

Vučić je rekao i kako će razgovarati sa Bošnjacima u Srbiji u narednom periodu.

„Imamo jednu zemlju i moramo zajedno da se borimo za budućnost“, izjavio je on.

Opširnije o današnjem glasanju o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici čitajte u našem lajv blogu.

***

BONUS VIDEO – Kolona vozila sa zastavama Srbije nakon izglasavanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare