Foto:KoSSev; M.K./ATAImages

Tokom sinoćnjeg "skoka u budućnost", predsednik Srbije Aleksandar Vučić dotakao se i ulaganja na Kosovu i Metohiji. On je izneo podatak da će država uložiti sedam miliona evra u novi univerzitet u Kosovskoj Mitrovici. Dok predsednik priča o milionima, gradilište na severu Kosova je prazno. Na tom putu isprečila se inspekcija, koja je zaustavila radove na objektima koje finansira Beograd.

U predsednikovoj višesatnoj priči o tome šta nas sve čeka do 2027. godine, našlo se mesta i za ulaganja na Kosovu i Metohiji. Tako predsednik pominje bezbroj problema, ali i i sedam miliona evra za novi univerzitet u Kosovskoj Mitrovici, Radovi su tu, međutim, zaustavljeni još letos.

Nedugo nakon što su kosovski specijalci zauzeli opštinske zgrade na severu Kosova, usledile su brojne odluke novoizabranih albanskih gradonačelnika.

Opština Severna Mitrovica, na čijem je čelu Erden Atić, plombirala je izgradnju rektorata u okviru kampusa u severnom delu grada.

Foto:KoSSev

Kako je tada pisao KoSSev, opštinska direkcija Severne Mitrovice za inspekcije obišla je gradilišta na kojima je započeta takva izgradnja i tamo postavila trake kojima je zabranila da se radovi dalje nastave. Radovi se na tim objektima i neće izvoditi, sve do ispunjenja zakonskih kriterijuma, pojašnjeno je tada. Razlog – nedostatak dozvole.

Srpska lista svojevremeno je i demantovala navode o privatnom investitoru, kako su to tvrdili u opštini, već da se radi o državi Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, prva faza ovog projekta počela je još u junu 2021. godine. Projekat se finansira sredstvima Vlade Republike Srbije, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvođač radova je „RAD 028 d.o.o. Zvečan“. Vlasnik ove firme Radule Stević nalazi se od 2021. godine na listi američkih sankcija.

Kakva je sudbina projekta koji je od izuzetnog značaja za ovaj srpski obrazovni centar, nije poznato.

Najave o ulaganjima na severu Kosova, stižu u trenutku jedne od najdubljih kriza. Građani se na terenu svakodnevno suočavaju sa problemima – od pasoša, nedostatka srpskih proizvoda na rafovima do pojačanog prisustva kosovskih sepcijalaca i najava da bi od 1. februara evro mogao biti jedina valuta na KiM.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare