Ne gledajte u Kosovo, pogledajte u Republiku Srpsku. Tako bi se mogla tumačiti poruka koju je vlast u Beogradu, na čelu s Aleksandrom Vučićem, tokom jučerašnjeg dana poslala svojim građanima. Čestitka Dana Republike Srpske na kuli Beograda na vodi, zakazivanje usaglašenih vatrometa u Banjaluci i Beogradu, slanje ozbiljne delegacije na proslavu Milorada Dodika, klasično je skretanje pažnje od potpunog debakla srpske politike na Kosovu i premeštanje fokusa građana na “rezervnu” priču koja budi nacionalna osećanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svih prethodnih godina “čuvao se” otvorene podrške Miloradu Dodiku i preteranih čestitki za proslavu Dana Republike Srpske. Ovog puta nije tako.

Po prvi put organizovan je “sinhronizovan” vatromet u Banjaluci i Beogradu 9. januara u 20 sati, a čestitka povodom Dana Republike Srpske dva dana se “vrtela” na kuli u Beogradu na vodi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je srdačnu čestitku preko Instagrama i u Banjaluku poslao znatno jaču delegaciju nego ranijih godina.

Na proslavi Dana Republike Srpske pojavili su se ministar odbrane i predsednik SNS Miloš Vučević, bivši predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, ministri Danica Grujičić i Nikola Selaković… Među zvanicama našao se i bivši direktor BIA i od nedavno senator Republike Srpske Aleksandar Vulin. Za razliku od prošle godine, u delegaciji nije bio lider SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Proslava Dana Republike Srpske godinama se tretira kao jasna provokacija za samu BiH, ali i za Zapad, koji ovaj praznik smatraju neustavnim.

Emir Kusturica Svečana akademija obeležavanja Dana Republike Srpske Foto:TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Zato ne čudi da je na ovu sinhronizovanu akciju Beograda i Banjaluke momenalno reagovao portparol EU Peter Stano, koji je poručio da će sve aktivnosti protiv integriteta BiH imati posledice i napomenuo da se i od Srbije očekuju da BiH posmatra kao jedinstvenu, ujedinjenu i suverenu državu. U suprotnom, biće otežan ionako gotovo nepostojeći put naše države ka EU.

Zašto sve to Vučiću treba?

Ovakva aktivnija podrška Srbije Republici Srpskoj može se tumačiti kao deo unutrašnjih potreba, da bi se skrenula pažnja sa aktuelnih postizbornih problema, a posebno potpunog debakla kosovske politike Aleksandar Vučića.

On je nedavno obeležen prihvatanjem kosovskih, RKS tablica. Iako smo upravo zbog tablica imali blokade administartivnih prelaza, a Vučić u više navrata poručio da nikad neće posustati.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

S obzirom na odluku Vlade Srbije da vozila s RKS tablicama mogu slobodno da „krstare“ Srbijom, ove tvrdnje Vučića ispostavile su se netačnim. Pored toga, samo Srbima sa severa ostale su vize, jedino oni bez njih ne mogu da putuju u Evropu, a sada će im naplaćivati i struju, prvi put posle više od decenije.

Malo je reći da su građani razočarani, i oni u centralnoj Srbiji, a pogotovu oni na KiM. Zato onima sa povređenim nacionalnim osećanjima treba novi podstrek. A šta drugo može da zameni Kosovo, nego Republika Srpska?

Za sagovornike Nove ovakva državna politika može da znači određenu kompenzaciju – kosovski poraz zamenjuje se aktivnijim uticajem u RS.

“Potezi Srbije u poslednjih nekoliko godina, naročito ovih nekoliko na kraju 2023. godine, doveli su do onoga što je Ursula fon der Lajen nazvala de fakto priznanje Kosova. Pretprošle godine pitanje registarskih tablica umalo nije dovelo do rata, a sada odjednom nije problem da se uđe ni bez stikera u Srbiju. Takva politika može biti za unutrašnju upotrebu, ali ostavlja posledice po region. Ali, ne čude meni ni Dodik, ni Vučić, čudi me Zapad koji je dozvolio da stvari odu predaleko”, ocenjuje za Novu Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam
Aleksandar Popov Foto: N1

Prema rečima Popova, iako predsednik Srbije neretko govori o poštovanju Dejtonskog sporazuma i celovite BiH, određeni potezi nesporno pokazuju da državni vrh nema ništa protiv izjava i sintagme zvana “srpski svet”.

“Imate izjave Vulina iz perioda dok je bio ministar koji je aktivno govorio o srpskom svetu. To nisam ja govorio, već predstavnik vlasti od čijih izjava se nije niko ogradio. Premijerka Ana Brnabić nije ga ukorila, nit rekla da to nije zvaničan stav Vlade Srbije”, poručuje Popov i dodaje:

“Srbija neretko radi u korist svoje štete, a u poslednje vreme to uzima sve više maha. Očigledno je da srpski vrh više ne vodi računa o tome kakve će posledice imati neki potezi. Podržavajući Milorada Dodika, srpski vrh indirektno podržava raspad Bosne i Hercegovine, odnosno novu krizu na Balkanu”, zaključuje Popov.

Miloš Vučević, Milorad Dodik, Aleksandar Vučić SNS izborni štab Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Igranje sa nacionalnim sentimentima videli smo i u prethodnom periodu, naročito u toku izborne kampanje. Predsednik države koji je bio “udarna igla” naprednjaka u toku kampanje, gotovo po pravilu se pojavljivao zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Zajedno su obilazili stadione, puteve, gradilišta, iako nije bilo uvek jasno kakva je konkretna uloga Dodika prilikom otvaranja stadiona u Zaječaru ili prilikom obilaska puteva po Srbiji.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić Foto: Starsport

“Ako se nastave pritisci na Kosovo, Srbija će otvoriti pitanje Republike Srpske”

Politikolog Ognjen Gogić ocenjuje da se godinama “pumpa” srpsko jedinstvo na zajedničkim svečanostima povodom Dana Republike Srpske, te da je to konzistentna politika SNS od dolaska na vlast.

“Kada su naprednjaci došli na vlast došlo je do uspona odnosa sa Republikom Srpskom. Neke veće dimenzije tog približavanja videli smo sa zajedničkim obeleževanjem Oluje, pa Dana srpskog jedinstva i nacionalne zastave. Neko će reći da je to zapravo ideja srpskog sveta, gde imate jedno kulturno jedinstvo celog region. Ovo je vrlo konzistentna politika od dolaska SNS na vlast. To jedinstvo se “pumpa” i sa tih svečanosti se uvek šalju zapaljive poruke koje mogu da ispovociraju region”, objašnjava Gogić za Novu.

Ognjen Gogić Foto:FoNet/Zoran Mrđa

On dodaje da je moguće da se “pumpanjem prekodrinskog jedinstva” kompenzuju neuspesi na polju kosovske politike, ali da to može da ima i dublje razloge.

“Vrlo je moguće da se time šalje poruka da ako se ne prestane sa pritiscima oko Kosova, da će Srbija za uzvrat otvoriti pitanje Republike Srpske. Odnosno, ukoliko se nastavi sa uslovljavanjem Srbije, Beograd će priznati Republiku Srpsku. Dakle, poenta je da se šalje signal da od Srbije ne treba da se traži previše jer i ona može da otvori neka regionalna pitanje”, podvlači Gogić.

BONUS VIDEO: I u Novoj godini, Milorad Dodik nastavlja po starom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar