Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predstavnici opozicije smatraju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da predstavi parlamentu detalje nemačko-francuskog predloga za rešavanje kosovskog problema, koji će kako smo nedavno saznali biti uvršten u dijalog Beograda i Prištine. Oni kažu da je neophodno zakazati posebnu sednicu Skupštine Srbije, na kojoj će se poslanici upoznati sa onim što se trenutno nalazi na stolu kao predlog rešenja kosovskog problema, kao i sa onim što je odgovor vlasti na ovu ponudu.

Sve u vezi nemačko-francuskog predloga sporazuma javnost saznaje uglavnom iz medija, što srpskih, što kosovskih. Međutim, opozicija smatra da vlast na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem treba u parlamentu da izloži sve ono što autentičan sporazum podrazumeva.

Predlog da ovim povodom bude zakazana posebna sednica skupštine dao je lider Dveri Boško Obradović. On za Nova.rs kaže da Savet za nacionalnu bezbednost ne može biti zamena za parlament.

Boško Obradović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Predsednik republike ima obavezu da Narodnoj Skupštini predstavi sadržaj francusko-nemačkog predloga, a predsednik Narodne skupštine da hitno zakaže posebnu sednicu na tu temu. Savet za nacionalnu bezbednost ne može biti zamena za Skupštinu, niti predsednik republike ima ustavna ovlašćenja da sam odlučuje na ovu temu. Takođe, treba da čujemo i šta je sadržaj odgovora koji je naša država poslala”, kaže Obradović i dodaje:

“U svakom slučaju, ova tema više ne sme da se privatizuje već Narodna skupština treba da usvoji novu platformu o КiM koju mora da poštuje ne samo sadašnja već i svaka buduća vlast.Takođe, ideja čelnika EU da francusko-nemački predlog uvrste u pregovarački proces u Briselu predstavlja pokušaj da EU rešava konačni status КiM, što nije u njihovoj nadležnosti već u nadležnosti SB UN. To je odličan povod da država Srbija zatraži povratak teme КiM iz Brisela u SB UN”.

Pročitajte još...

Potpredsednik Skupštine Srbije iz redova Ujedinjenih Borko Stefanović takođe smatra da bi bilo dobro da građani znaju šta se zaista nalazi u tom predlogu.

Borko Stefanović Foto: Jovan Marković

“Ovako čitamo u medijima da smo kao država nešto odbili, a ne znamo ni šta je ponuđeno. Svaku ideju u tom smeru podržavamo. Za ovakvu situaciju odgovornost snosi vlast, ali i predlagači – Nemacka i Francuska, koje su sa predlogom upoznale samo vlast, a ne i opoziciju”, navodi stefanović za Nova.rs.

Saglasan je i šef poslaničkog kluba Moramo – Zajedno Nebojša Zelenović.

Nebojša Zelenović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Vlada i predsednik republike treba da podnesu parlamentu izveštaj o stanju pregovora o KiM. Ovo je jedno od pitanja koja suštinski definišu uslove života za narednih nekoliko decenija svake građanke i građanina Srbije”, kaže Zelenović za Nova.rs.

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović za Nova.rs kaže da obrise francusko-nemačkog predloga naziremo samo na osnovu izjava političara ili na osnovu pisanja medija, te da bi s obzirom na ovakvu netransparentnost celog procesa poslanici morali biti upoznati sa sadržinom takvog predloga.

Stefan Jovanović Foto:FoNet/Aleksandar Barda

„Predsednik, koji je jedini imao uvid u dokument, treba da upozna skupštinu sa takvim dokumentom i zatraži stav narodnih poslanika. Predviđajući takve međunarodne okolnosti, Narodna stranka je predložila da skupština usvoji rezoluciju kojom bi bili definisani pregovarački okviri vezani za Kosovo. Sada predsednik vodi svoju privatnu politiku, bez da javnost ili narodni poslanici budu upoznati sa potezima koje vuče, dogovorima koje postiže, obećanjima koja daje a sve to u ime svih građana Srbije. To nije odgovorno niti državotvorno ponašanje, pogotovu kod ovako važnog pitanja, kao što je očuvanje teritorijalne celovitosti Srbije“, navodi Jovanović.

S druge strane, šef zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd-Moramo Radomir Lazović kaže da ako bi Vučić to uradio na isti način kao nedavno kad je u skupštini predstavio Izveštaj Vlade o KiM, onda to nije nikakav izveštaj, već novo manipulisanje javnošću.

Radomir Lazović Foto: Printscreen RTS 2

“Uvek je dobro kada se podnose izveštaji Skupštini, ali ne na način na koji to Vučić radi. Videli smo na posebnoj sednici posvećenoj pregovorima o Kosovu, da Vučić nema nameru stvarno da podnosi izveštaje parlamentu, već da koristi svoju poziciju da manipuliše javnošću”, kaže Lazović i dodaje:

“Na maratonskoj sednici on nije odgovarao na pitanja poslanika već je koristio priliku da svakoga ko bi mu se obratio napada, da širi besmislene optužbe i sebe predstavlja kao spasioca Srbije. Treba prvo videti da li je francusko-nemački predlog koji se pojavio u javnosti autentičan. U svakom slučaju u diplomatskim krugovima kruži još predloga, a čini se da će u narednim danima doći do razjašnjenja u pogledu toga u kom formatu će se nastaviti dalji pregovori”.

Inače, prve informacije o ovom sporazumu obajvio je Albanian post u septembru. Zatim je njegovo postojanje potvrdio i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

On je tada rekao da je video ovaj dokument i da je odbio da ga primi.

“Još ne mogu, boli me glava”, rekao je Vučić krajem septembra.

Vučić sam priznao ono za šta ga optužuju, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Foto: Nova S

Zatim je otkrio šta je na stolu.

“Cela ideja se zasniva na tome da ne moramo formalno da priznamo Kosovo, ali da smo saglasni sa članstvom Kosova u UN. Srbija bi za to, nije to precizirano, dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist”, rekao je Vučić.

Nakon toga u javnosti se pojavljivalo nekoliko verzija ovog sporazuma, ali ni zvaničnici Beograda ni Prištine nisu otkrili sve detalje autentičnog predloga.

BONUS VIDEO: Francusko-nemački predlog o rešenju za Kosovo prilika da obe strane proglase pobedu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare