Albin Kurti i Aleksandar Vučić Foto:EPA-EFE/Kiyoshi Ota / POOL, EPA-EFE/ANDREJ CUKIC; shutterstock

Francusko-nemački predlog, kojim je predviđen konačni dogovor o normalizaciji odnosa u pregovorima Beograda i Prištine, čiji navodni delovi su u sredu objavljeni na portalu Nova.rs, ima brojne sličnosti sa „Ugovorom o osnovama odnosa između Savezne Republike Nemačke i Nemačke Demokratske Republike“, potpisanim 21. decembra 1972, a koji je bio osnova za niz daljih ugovora dve Nemačke sve do ujedinjenja 1990. godine.

Prema tim izvorima, u članu 1 dokumenta navodi se da će Кosovo i Srbija razvijati normalne, dobrosusedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima. U ugovoru o osnovama odnosa između dve Nemačke u članu 1 piše: „Savezna Republika Nemačka i Nemačka Demokratska Republika će razvijati normalne dobrosusedske međusobne odnose na osnovama ravnopravnosti“.

U članu 2 dokumenta o Kosovu koji je procurio u javnost piše da će se Кosovo i Srbija rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU. U tom članu postoji razlika sa ugovorom dve Nemačke, ali već u članu tri odredbe su ponovo veoma slične.

Tako u navodnom predlogu za Kosovo stoji: „U skladu sa SSP-om (Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju) koji su potpisale obe strane, Кosovo i Srbija će sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile. Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granica koje postoje između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati međusobni teritorijalni integritet“.

U ugovoru dve Nemačke, koji je objavljen na Dojče Veleu, u članu tri piše: „Shodno Povelji UN, Savezna Republika Nemačka i Nemačka Demokratska Republika će međusobna sporna pitanja rešavati isključivo mirnim sredstvima i uzdržavati se od pretnji silom ili od primene sile. One potvrđuju nepovredivost međusobnih granica sada i ubuduće, i obavezuju se na neograničeno poštovanje svojih teritorijalnih integriteta“.

I član 4 oba dokumenta se podudara, pa tako u onom o Kosovu stoji da Кosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dve strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime. U ugovoru iz 1972. navodi se da Savezna Republika Nemačka i Nemačka Demokratska Republika polaze od toga da ni jedna od njih neće drugu predstavljati u međunarodnim odnosima niti delovati u ime druge.

Dok se u članu 5 navodnog predloga za Kosovo navodi Кosovo i Srbija će promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprineti regionalnoj bezbednosti i saradnji u Evropi, u istom članu ugovora za dve Nemačke, između ostalog piše da će Savezna Republika Nemačka i Nemačka Demokratska Republika će unapređivati miroljubive odnose među evropskim zemljama i doprineti bezbednosti u saradnji u Evropi“.

Dalje, u članu 6 dokumenta o Kosovu, navodi se da Кosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje nadležnosti svake strane. Slična rečenica nalazi se i u nemačkom dokumentu u istom članu i glasi „Savezna Republika Nemačka i Nemačka Demokratska Republika polaze od načela da je vrhovna vlast svake od njih ograničena na sopstvenu državnu teritoriju. One poštuju nezavisnost i samostalnost svake od dveju država u njihovim unutrašnjim i spoljnim poslovima“.

Opširnije čitajte na N1.

Bonus video: Milan St. Protić: Kosovo je izgubljeno 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare