Član nemačkog Bundestaga Josip Juratović izjavio je u emisiji "Iza vesti" da će režim Aleksandra Vučića imati posledice zbog izbornih nepravilnosti i najavio da će konkretnije poteze Nemačka i EU imati "povući" nakon izveštaja koji podnosi OEBS.

Ipak, uprkos tvrdnjama međunarodnih posmatrača i opozicije da su izbori pokradeni, još nema zvaničnih reakcija Evropske unije, zemalja članica, pa ni SAD.

„Mislim da je stav kod svih jasan, pri čemu moramo znati da su u toku novogodišnji praznici. Ljudi su na godišnjem odmoru, i sednice počinju ove nedelje. Tako je i sa SPD-om, vladajućom strankom u Nemačkoj. To će u svakom slučaju biti jedna od tema. Oni koji su upućeni u situaciju u Srbiji su reagovali i solidarisali su se sa demokratskim snagama u Srbiji. Osltali počinju tek sa sednicama i posle debate će biti reakcije“, naveo je Juratović.

Prema njegovim rečima, većina poslanika u vladajućoj nemačkoj partiji dele njegov stav o izborima u Srbiji, i dodaje da takav stav dele i poslanici ostalih partija u nemačkom Bundestagu.

„Procesi koji su se odvijali u Srbiji za vreme izbora su za svakog demokratu u EU, SAD i Kanadi nedopustivi. To se ne može tolerisati i ne može se o tome ćutati. Možda neće svi oštro reagovati na sve što se dogodilo, ali će imati posledice zbog svega toga“, kazao je Juratović.

Uverava da će se nastaviti proces koji je započeo u nemačkom parlamentu o izborima u Srbiji, i naglašava da se već dugo razlikuje stav u odnosu na onaj koji je važio za vreme bivše kancelarke Angele Merkel.

„Jednostavno se ne mogu neke stvari u Srbiji tolerisati po pitanju demokratije. Već dugo se ne toleriše činjenica da Vučić sa nama igra. Da jedno govori, a drugo radi. U stvari, svi znamo šta on radi, ali se jedno vreme tolerisalo. Više se ne toleriše. Srbija je tokom poslednjih izbora pogazila sva demokratska pravila koja su se mogla pogaziti i povredila sve što se može povrediti u jednom demokratskom sistemu“, poručio je Juratović.

On nije direktno odgovorio na pitanje da li će Nemačka priznati novu Vladu Srbije, ali je istakao da će postojati posledice u vezi daljeg ulaganja EU u našu zemlju.

„To neće Srbija odmah primetiti, ali će ostati srednjeročno teške posledice po Srbiju. Preporučio bih Vladi da dobro razmisli kako želi dalje da opstane i kako želi dalje da radi“, kazao je Juratović.

Ukazao je da za je za oštriji stav EU i zemalja članica neophodan izveštaj OEBS-a koji je nadgledao izbore u Srbiji.

„Kada OEBS definitivno potvrdi da je bilo neregularnosti na izborima, tada ćemo zauzeti i jasan stav. Znamo svi da su u pitanju neregularnosti, da se preteralo sa izbornom kampanjom, ali moramo imati jasne izveštaje na koje se možemo osloniti. To je onda argument i platforma na kojoj možemo dalje raditi. Jednostavno, nepohdono je da dobijemo potvrdu onoga što svi znamo da se desilo, i ona će doći do kraja meseca“, pojasnio je gost N1.

Odbacio je optužbe da se na bilo koji način mešao u izbore u Srbiji, i konstatovao da samo narod u našoj zemllji može izabrati svoje političko vođstvo.

„U Srbiji dugo tinja nezadovoljstvo, tinjaju unutrašnji politički problemi, koji se prikroivaju spoljnom politikom. I shvatite konačno da se Evropa i Rudsija mogu mešati, ali pokrete ovog profila i snage koje se odvijaju u Srbiji dolazi duboko iz društva Srbije“, poručio je sagovornik N1.

BONUS VIDEO: Opozicija ne odustaje od dokazivanja navoda o izbornoj krađi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare