Članovi Gradske izborne komisije ispred koalicije "Srbija protiv nasilja" objavili su crno na belo dokaze da su u opštini Čukarica menjani zapisnici o radu biračkih odbora, što je krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do pet godina.

Naime, član GIK Vladica Ilić objavio je da su u više zapisnika o radu biračkih odbora na beogradskim izborima nezakonito prepravljani podaci o glasanju.

Foto:Milica Vučković/FoNet

Prepravke su, kako tvrdi, vršene nakon podele primeraka zapisnika članovima biračkih odbora, kao i nakon njihovog objavljivanja na sajtu Republičke izborne komisije.

Prema njegovim rečima, zapisnici su nakon prepravki ponovo stavljani na sajt RIK, ali sa istim datumom i vremenom kao pre prepravke.

Ilić je objavio i četiri zapisnika sa biračkih mesta u gradskoj opštini Čukarica, na kojima se vidi razlika u zapisnicima koji su podeljeni članovima biračkih odbora, koji su okačeni na sajtu RIK u izbornoj noći, kao i oni izmenjeni koji su okačeni na sajt RIK 5. januara.

Foto: X/Vladica Ilić
Foto: X/Vladica Ilić
Foto: X/Vladica Ilić
Foto: X/Vladica Ilić

Kazna do pet godina zatvora

Da se ovo dogodilo potvrđuje i član GIK Zoran Alimpić. On za novine “Nova” objašnjava šta se tačno desilo.

Zoran Alimpić Foto:N1

“Kad se u izbornoj noći saberu glasovi, članovi biračkih odbora zajedno prave i potpisuju zapisnik. Taj zapisnik se radi u šest primeraka. Jedan ide u GIK, drugi se lepi na vrata tog biračkog mesta, a četiri primerka idu članovima biračkog odbora iz četiri stranke s najvećim brojem glasova. Dakle, izmene na zapisniku se mogu raditi na dan izbora, dok su tu svi članovi biračkog odbora. Ako se to radi naknadno reč je o krivičnom delu falsifikovanja izbornih rezultata. Time se krši član 161 Krivičnog zakonika, za šta je predviđena kazna do pet godina zatvora”, kaže Alimpić.

U međuvremenu je podnet prigovor RIK-u.

“Oni mogu da ga odbiju, da nalože da se ponište izbori na ova četiri biračka mesta ili da prihvate naš zahtev da se kompletni izbori ponove. Ukoliko odbiju prigovor, podnećemo žalbu Višem sudu. Ako i oni odbiju, što je za očekivati, ostaje nam da se obratimo Ustavnom sudu, a zatim i međunarodnim institucijama”, zaključuje Alimpić.

BONUS VIDEO: Građani će biti obavešteni o protestima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare