Rejting predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dalje je za ostale političare u Srbiji nedodirljiv, ali je počeo da se krnji. To pokazuju istraživanja više organizacija koje se bave ispitivanjem javnog mnjenja. Razlog - dozlogrdilo je. Konstantna kampanja, svakodnevna obraćanja, pritisci i na kraju krajeva realnost koju simbolišu prazni džepovi, opasno su približili rejting predsednika Srbije onom koji ima SNS. Više od 30 odsto građana Srbije uopšte ne veruje onome što predsednik govori, a to se dosad nije desilo.

Po prvi put otkako je došao na vlast, Aleksandar Vučić ima više negativnih nego pozitivnih ocena građana.

To je pokazalo istraživanje organizacije CRTA, o čemu je nedavno govorio njihov programski direktor Raša Nedeljkov.

Slične rezultate pokazuju i istraživanja javnog mnjenja Nove srpske političke misli Đorđa Vukadinovića.

On u razgovoru za Nova.rs kaže da se unazad godinu dana primećuje ozbiljan pad poverenja građana u ono što govori predsednik Srbije.

Verujem… Ne verujem…

Foto: Nova

“Mi smo početkom jeseni dva puta u anketama postavili pitanje – “Da li verujete u ono što kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić kad se obraća građanima putem medija i u gostovanjima na televiziji?”. Krajem avgusta rezultati su pokazali da mu 40 odsto građana veruje, s tim da 20,6 odsto njih veruje u potpunosti, a 19,4 odsto više veruje nego ne veruje. S druge strane, uopšte mu ne veruje čak 31,1 odsto, i još 19 odsto više ne veruje nego što veruje. Tako da krajnji rezultat pokazuje da je odnos 50,5 odsto prema 40 odsto, u korist onih koji Vučiću ne veruju”, kaže Vukadinović za Novu.

NSPM istraživanje avgust

Nova anketa, rađena u septembru s istim pitanjem, pokazala je da se neznatno povećao broj onih koji ne veruju Vučiću.

“Tako mu je tada u potpunosti verovalo 19,6 odsto, a više mu veruje nego što ne veruje 19,7 odsto. Uopšte mu ne veruje 31,4, a više ne veruje nego što veruje 18, 7 odsto”, navodi Vukadinović i dalje navodi da ovi rezultati pokazuju da nije tačno da samo SNS-u pada popularnost, a da Vučićev rejtig stoji čvrsto kao stena.

“Njegov rejting se takođe krnji i topi, sporije nego SNS, ali je to sada već blizu preklapanja. Vučićev i rejting stranke”, tvrdi on.

NSPM istraživanje septembar

To pokazuju i rezultati Crte.

Nikad lošije ocene

Njihovo istraživanje pokazuje da popularnost Aleksandra Vučića opada i da mu je po prvi put otkako je došao na vlast više građana dalo negativnu nego pozitivnu ocenu.

Raša Nedeljkov Foto:Milica Vučković/FoNet

“Uvek je bilo više onih koji su o njemu mislili pozitivno, a po prvi put posle majskih tragedija, građani su sve više nezadovoljni u kom pravcu ide Srbija, i na taj način govore šta misle o trenutnoj vladajućoj strukturi“, objasnio je nedavno Raša Nedeljkov za N1.

Koji su razlozi za to i da li je pad rejtinga izazvao vrlo agresivnu kampanju SNS, koju trenutno imamo na delu?

Na ovo pitanje Đorđe Vukadinović odgovara na sledeći način:

“Nisam siguran šta je tu uzrok, a šta posledica. Da li je pad rejtinga uzrok, a agresivna kampanja posledica ili je obratno. Ono što zaista mislim jeste da je glavni generator ovakvog stava javnog mnjenja jedno zasićenje javnosti stalnom i agresivnom kampanjom, koja se vodi bez prestanka”, kaže Vukadinović.

To možda najslikovitije ilustruje podatak da se Aleksandar Vučić od početka 2023. godine obratio građanima gotovo 260 puta, što iz Predsedništva, što sa televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Foto: M.K./ATAImages

Iako je u ovim obraćanjima najviše obećanja, priča o napretku, nikad većim platama i penzijama, realnost je da su novčanici prazni i da na ulice izlaze mnogi. Poštari, poljoprivrednici, zdravstveni radnici, a protest najavljuju i malinari.

Građani Srbije očigledno počinju da veruju više onome što vide i osećaju, nego onome što čuju sa RTS-a, Pinka, Hepija…

BONUS VIDEO: Proslava 250. obraćanja predsednika Vučića 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar