Istraživanja Crte pokazuju da popularnost predsednika Aleksandra Vučića opada, i po prvi put mu je više građana dalo negativnu nego pozitivnu ocenu, izjavio je za N1 programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

Nedeljkov je u emisiji „Iza vesti“ TV N1 rekao da se građani dovode u zabludu tako što se Vučić, prilikom gostovanja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, najavljuje kao predsednik Republike, a autoritet svoje funkcije koristi za predizbornu kampanju Srpske napredne stranke.

„Briše se granica države i stranke. To je direktna zloupotreba funkcije“, upozorio je Nedeljkov, ali je ukazao i da popularnost Aleksandra Vučića opada.

„Naša istraživanja pokazuju da ima više građana koji su mu dali negativnu ocenu nego pozitivnu. Uvek je bilo više onih koji su o njemu mislili pozitivno, a po prvi put posle majskih tragedija, građani su sve više nezadovoljni u kom pravcu ide Srbija, i na taj način govore šta misle o trenutnoj vladajućoj strukturi“, objasnio je Nedeljkov.

Podsetio je da su u protestima „Srbija protiv nasilja“ učestvovali i građani koji su ranije glasali za vladajuću stranku, i da su i oni motivisani da glasaju na izborima u decembru.

Raša Nedeljkov Foto: N1

„Upravo su te majske tragedije razbile mehure vlasti i opozicije“, ukazao je Nedeljkov.

Upozorio je, međutim, da sloboda mediji, pritisci i ucene na birače, i zloupotreba javnih resursa i dalje opredeljuju ishod izbora u Srbiji.

„Inztenzitet nepravilnosti tokom izbornog dana nije bio opredeljujuć za rezultate (izbora do sada), ali sa porastom građana koji su pritisnuti, ucenjeni, zastrašeni, i bez bilo kakvog odgovora države da to istraže i sanckionišu, možemo govreti o većem porastu takvih stvari“, naglasio je Nedeljkov.

„Najugroženiji dovedeni u ropski položaj, postali su plen partije“

Najbolnije je to, dodao je Nedeljkov, što su oni sugrađani koji su najugroženiji „praktično dovedeni u jedan ropski položaj“.

„Da bi dobili nešto što im po zakonima pripada, uslovljeni su da svoju podršku daju stranci na vlasti. Čak imamo i svedočenja da su od novca koji su jednokratno primali, 50 odsto morali da vrate stranci“, naveo je Nedeljkov.

Ta linija kada se gubi ljudskost na takvom nivou, razarajuća je za naše društvo, poručio je gost „Iza vesti“ i istakao kako u Srbiji pola miliona ljudi živi ispod granice siromaštva i svi oni su „plen partije“.

„Ukoliko smo svi mi koji smo u komfornoj atmosferi, razmaženi i biramo okolnosti pod kojima ćemo izaći da glasamo ili ne, budite sigurni da svi oni koji su pritisnuti i ucenjeni, će i glasati“, upozorio je Nedeljkov.

Programski direktor Crte je podsetio i da ničim od uočenih problema u prethodnim izbornim ciklusima, praktično niko nije ni bavio, te da su izborni uslovi u Srbiji danas slični, ako ne i lošiji nego na prošlogodišnjim izborima.

Podsetio je da je na izborima 2022. godine učestvovala lista koja je falsifikovala poptise građana, što je krivično delo, a da niko nije reagovao na to, pa čak ni tužilaštvo nije pokrenulo postupak.

U Srbiji su, dodao je Nedeljkov, normalizovani nasilje, govor mržnje, selektivno primenjivanje pravila, zloupotreba javnih resursa i moći institucija, kao i podele, naročito, kako je rekao, one koje dolaze sa pozicije vlasti.

BONUS VIDEO: Vlast zastrašuje građane  

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare