Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zahteva od Republičke izborne komsije da od Agencije za sprečavanje korupcije zatraži mišljenje da li je u skladu sa članom 40 Zakona o sprečavanju korupcije da predsednik Republike bilo kojoj izbornoj listi daje svoje ime i tako rentira svoj rejting.

BIRODI to traži, kako je navedeno, imajući u vidu činjenicu da su po Ustavu Srbije, po članu 118, poslanici ti koji se staraju o sankcionisanju neustavnosti predsednika Republike.

Prema Birodijevom istraživanju javnog mnjenja iz decembra 2022. godine za SNS, čijoj listi je Aleksandar Vučić dao ime, glasalo bi tek 20 odsto onih građana koji su glasali za njega na prethodnim predsedničkim izborima.

„Na osnovu ovoga možemo da zaključimo da je davanjem imena predsednika od veoma velike pomoći SNS-u u postizanju što boljeg izbornog rezultata. Tako je predsednik buduće poslanike SNS-a stavio u zavisan odnos, jer njihov izborni rezultat bi bez podrške Aleksandra Vučića bio značajno lošiji. Time se nastavlja praksa nesankcionisanja neustavnog ponašanja predsednika Republike na šta je ukazao profesor Pravnog fakulteta Tanasije Marinković, analizirajući kršenje Ustava“, naveo je BIRODI u saopštenju.

Oni su pozvali RIK da stvori uslove da građani za poslanike skupština Srbije i Vojvodine i odbornike za skupštine gradova i opština, biraju ljude koji na izborima stvarno učestvuju, a ne za one koji su deo reklama i nemaju pravo učešća na izborima.

BIRODI je o ovom slučaju obavestio posmatračku misiju ODIHR tokom njihove prošlomesečne posete Srbiji.

BONUS VIDEO – Kostić, Majić, Popović i Bjelogrlić pozvali građane da povrate suverenitet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar