Predsednik Saveta za strateške politike i nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac, ocenio je večeras u "Utisku nedelje" na TV Nova S da kosovski premijer Aljbin Kurti neće da prihvati da formira Zajednicu srpskih opština na najavljenom sastanku 27. februara u Briselu, a kojem će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je otkrio i kako je upoznao Kurtija tokom devedesetih godina.

Dragan Šutanovac je istakao da se na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, američki državni sekretar Entoni Blinken nije sastao sa kosovskim premijerom Kurtijem, a jeste sa predsednikom Vučićem.

„Kurti je maštao da bude (ukrajinski predsednik Volodimir) Zelenski, a sada je našao da bude (revolucionar) Če Gevara i da ‘strada’ od zapadne ruke“, ocenio je Šutanovac u „Utisku nedelje“.

Šutanovac je uveren da će se Zajednica srpskih opština formirati bez Kurtija, te dodao da na Kosovu postoje političari i intelektualci koji ne žele konflikat „kao što Kurti želi“.

Potom je ispričao i kako je upoznao Kurtija tokom devedesetih godina.

„Sticajem okolnosti Kurtija sam upoznao 1997. godine i dečko je imao kosu do pola leđa i nosio je uniformu. Deset dana smo bili na nekom seminaru u Kotoru tokom leta i sve vreme je nosio uniformu. Na pitanje Šveđana: ‘Što ste vi u uniformi?’, on je odgovorio ‘Ja sam se borio za slobodu'“, ispričao je Šutanovac.

„Mi klinci došli da kao među mladima napravimo neki kontakt i da se povežemo, a on kao nosi uniformu i samo mu puška fali“, dodao je on.

Pogledajte kako je Aljbin Kurti tada izgledao:

Šutanovac je ocenio da „nema šanse“ da se sa Kurtijem napravi neki dogovor i to „ne zato što Srbija neće, već on“.

„On je rešio da bude ‘sveti’ Kurti i da pogine za ideju“, istakao je nekadašnji srpski ministar odbrane.

***
BONUS VIDEO – O Kosovu od Minhena do Slavije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare