Žozep Borelj Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj potvrdio je da su Vučić i Kurti pozvani u Brisel 27. februara. On je dodao da se Srbija ne usklađuje sa spoljnom politikom EU u dovoljnoj meri.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj sastao se tokom minhenske Konferencije o bezbednosti sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

„Sastaću se sa njima dvojicom u Briselu 27. februara. Da, pozvao sam ih da dođu i vode celodnevne razgovore jer imamo predlog na stolu i nadam se da će biti u stanju da prihvate taj predlog kao put da normalizuju svoje odnose“, rekao je Borelj za DW u Minhenu gde se održava Konferencija o bezbednosti.

Tome su prethodili meseci diplomatske ofanzive na Beograd i Prištinu da prihvate takozvani francusko-nemački papir kao osnovu pregovora.

Na pitanje koliko je uvođenje sankcija Rusiji važno za srpski put ka Evropskoj uniji, visoki predstavnik EU je odgovorio:

„Tražimo od svih članova međunarodne zajednice, posebno od onih koji su kandidati za članstvo u EU, da se usaglase sa našim sankcijama. Posebno od kandidata tražimo da se usklade sa našom spoljnom politikom.“

„Svakako da se Srbija ne usklađuje sa našom spoljnom politikom onoliko koliko bismo hteli. To je deo razgovora i angažovanja prema Srbiji“, dodao je Borelj.

BONUS VIDEO Vučić o francusko-nemačkom planu: Ne traži se direktno priznanje, već dozvola Srbije da Kosovo uđe u UN

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare