Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Venecijanska komisija Saveta Evrope objavila je mišljenje o ustavno-pravnim okvirima za funkcionisanje demokratskih institucija u Srbiji, u segmetnu izbornog prava i izborne administracije. Venecijanska komisija i posmatračka misija Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) preporučuju da se razmotre dodatne mere kako bi se se sprečila zloupotreba javnih funkcija i administrativnih resursa u kampanji.

U mišljenju se, između ostalog, zapaža da su 2022, kao i 2012, predsednički i parlamentarni izbori održani istog dana. Ni Ustav ni izborni zakoni ne određuju vreme održavanja izbora, osim posredno, kroz ograničenje trajanja mandata na pet, odnosno četiri godine za predsednika i poslanike. Zapažanja su pokazala da je održavanje izbora istog dana dalo određene prednosti predsedniku kao nosiocu funkcije.

Međunarodna posmatračka misija ODIHR za izbore 2022. utvrdila je da su na izborima predstavljene „različite političke opcije“, ali je utvrdila i niz nedostataka, pre svega konstatujući nejednak „teren“ za učesnike i favorizovanje nosilaca funkcija. Da bi se unapredio ustavna tendencija za snažnim parlamentarnim sistemom u kojem predsednik izražava državno jedinstvo i obavlja neutralnu funkciju, kad je u pitanju formiranje vlade, mogle bi se razmotriti, stoji u mišljenju Venecijanske komisije, dodatne mere za ograničavanje uticaja predsedničke izborne kampanje na parlamentarnu trku.

U izveštaju misije se navodi da postoje ustaljeni izveštaji o pritisku na zaposlene u javnom sektoru da podrže aktuelnog predsednika i vladajuću koaliciju i zloupotrebu administrativnih resursa od strane državnih i opštinskih aktera, suprotno OEBS-ovim načelima i obavezama i međunarodnim standardima. Dalje, ODIHR-ov monitoring medija je pokazao da su nacionalni javni emiteri nekritički izveštavali o zvaničnicima koji su takođe bili kandidati, posebno o aktuelnom predsedniku.

Venecijanska komisija i ODIHR preporučuju da se razmotre dodatne mere kako bi se se sprečila zloupotreba javnih funkcija i administrativnih resursa u kampanji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar