Foto :M.A./ATAImages; Filip Krainčanić/Nova.rs; printscreen

Iz organizacije "Otvoreni parlament" tvrde da je Narodna skupština korigovala, odnosno lažirala zvanični transkript sa skupštinskih sednica kako bi iz njih uklonila delove izjave narodnog poslanika Nebojše Bakareca koji je tokom izlaganja Zorana Zečevića dobacio "Ubijaš penzionere u Aranđelovcu".

U „redigovanoj“ verziji transkripta rasprave od četvrtka, 22. juna, koja je na sajtu Narodne skupštine objavljena u utorak, 27. juna, nema rečenice koju je, dobacujući tokom izlaganja narodnog poslanika Zorana Zečevića, izgovorio narodni poslanik Nebojša Bakarec: „Ubijaš penzionere u Aranđelovcu.“

„Dok ovakav nastup poslanika čini opravdan razlog za predsedavajućeg da reaguje, do toga nije došlo, a prikrivanje izgovorene rečenice služi da se, po ustaljenoj praksi od početka ovog saziva, manipuliše stvarnim događajima u Narodnoj skupštini u korist vladajuće većine“, navodi se u saopštenju Otvorenog parlamenta.

Beleške sa sporne sednice kasnile su čitavih pet dana.

PROČITAJTE JOŠ

„Poređenjem odlomaka sačuvanog primerka koje su 22. juna dobili novinari i narodni poslanici, i steno beleški koje je su objavljene na sajtu Skupštine, utvrđeno je da postoji razlika – nestao je komentar poslanika Bakareca, koje je u prvobitnim steno beleškama postojao. Naknadna odluka da se ubuduće skupštinski transkripti ni ne dostavljaju više agencijskim novinarama i narodnim poslanicima tokom plenarnog, već tek narednog dana, ukazuje na ozbiljnu nameru da se sa ovom skandaloznom praksom nastavi“, ističe se u saopštenju Otvorenog parlamenta.

Iz ove organizacije podvlače i da su narodni poslanici su često predmet opravdanih kritika zbog toga što neprimerenim ponašanjem, govorom mržnje, verbalnim nasiljem, pa i situacijama na ivici fizičkog nasilja instituciju zakonodavne vlasti pretvaraju u jednog od generatora nasilja u društvu.

„Ipak, ne bismo očekivali da se rukovodstvo parlamenta posluži falsifikovanjem kako bi u zvaničnim dokumentima istina o radu Narodne skupštine izgledala prihvatljivije“, zaključuje se u saopštenju.

Da razlike u beleškama sa skupštinske rasprave postoje, pokazuju i fotografije originalnih beleški koje je 22. juna dostavio poslanik Gavrilović (fotografija 1), kao i printskrin iste beleške, objavljene na sajtu Narodne Skupštine 27. juna (fotografija 2)

Foto: Otvoreni parlament

***

Foto: Otvoreni parlament

***

BONUS VIDEO: Duel Radomira Lazovića i Milenka Jovanova u skupštini Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar