Uzbunjivačica iz EPS istraživala naprednjaka, poručili joj: Poješće te mrak

Politika 28. jun 202220:02 > 20:1441 komentara
Podeli:
Foto: E-Stock/Dimitrije Goll, Slavica Panić/Nova.rs

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu obustavilo je istragu protiv Igora Bečića, poslanika SNS i predsednika skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, osumnjičenog za trgovinu uticajem i za ugrožavanje bezbednosti Nataše Prišić, koordinatora u sektoru Unutrašnje kontrole EPS-a.

Radeći svoj posao, Prišićeva je ustanovila da više od sto zaposlenih Elektroprivrede Srbije uredno prima platu, a da se ne pojavljuju na poslu, među kojima su se našli i Slađana Miljanović i Slobodan Lučić, zaposleni u novosadskom ogranku EPS.

Prema rečima Prišićeve, Bečić je za navedenih dvoje izričito tražio da budu izuzeti iz kontrole, zbog čega joj je otvoreno poručeno da će je „pojesti mrak“. Ona je zbog svega navedenog na kraju ostala bez posla, dok je Bečić nagrađen još jednim mandatom na čelu Odbora koji kontroliše sve službe bezbednosti.

„O svemu sam prvo obavestila kabinet predsednika Aleksandra Vučića, kog sam napisala sve o celoj aferi i o stotinama zapolenika EPS koji primaju plate, a ne pojavljuju se godinama na radnom mestu. Ubrzo bivam pozvana u stanicu „29. novembar“ gde dajem iskaz, a potom mi je stigao prvi zvanični dokument iz Ministarstva unutrašnjih poslova. U dopisu koji je potpisao tadašnji državni sekretar Milisav Miličković navodi se da postoje elementi krivičnog dela i da se slučaj prebacuje na nadležno tužilaštvo u Novom Sadu”, kaže Prišićeva za Nova.rs.

Tada je, navodi naša sagovornica, usledilo osam meseci ćutnje od strane novosadskog tužilaštva, koje progovara tek nakon Natašinog ponovnog insistiranja i traženja odgovora na pitanje šta se događa s predmetom.

"Prvo su me obavestili da u Osnovnom tužilaštvu ne postoji nikakav predmet protiv Igora Bečića, da bi onda odjednom 'vaskrsao' i biva prebačen na Više javno tužilaštvo, u odeljenje za suzbijanje korupcije. Po nalogu tog tužilaštva, dva puta dajem izjavu inspektori Milanu Baraću, gde sam satima davala iskaz i dokumentovala svoje tvrdnje", kaže Nataša, napominjući da tada ponovo nastupaju meseci ćutanja i nepostupanja tužioca.

"Predmet tada, sigurno po Bečićevoj instrukciji, ponovo završava u nečijoj fioci, i tako biva sve do 4. avgusta prošle godine. Na taj dana sam na kućnu adresu dobila dva službena dokumenta, koja nisu mogla biti kontradiktornija. U prvom dokumentu tužilac Suzana Babić me obaveštava da iz UKP do nije nikad nije stigao predmet protiv Bečića. Istovremeno, s potpisom iste tužiteljke mi je poslato i rešenje kojim se odbacuje moja krivična prijava protiv tog istog Igora Bečića”, kaže Prišićeva i dodaje da nikada nije ni pozvana da da iskaz u Tužilaštvu.

U pomenutom dokumentu Više jevno tužilaštvo, uz detaljnu analizu predmeta za koji je istovremeno tvrdilo da nema kod sebe, obrazlaže da se prijava odbija jer "ne postoji osnov sumnje da je učinjeno krivično delo koje se gonipo službenoj dužnosti".

"Ovaj apsurd samo dokazuje koliko je sve lažirano i koliko su Bečić i ekipa pokušavali na sve moguće načine da izbegnu da odgovaraju za sve što su učinili", kaže Nataša, koja je od tada trpela konstantan mobing, ali i fizičke pretnje.

Na kraju, Bečić je uspeo da je otera iz EPS zbog "povrede radne discipline", jer je na društvenim mrežama obavestila javnost o aferi koju je otkrila.

Nataša se trenutno nalazi u sudskom sporu protiv EPS zbog neosnovanog otkaza.

U međuvremenu, sektor Unutrašnje kontrole EPS u kom je radila i zahvaljujući kom su otkrivene mnoge afere ovog upropaštenog državnog preduzeća je ukinut.

BONUS VIDEO - EPS - Milijarda evra, a i jače, za uvoz struje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar