Foto: Instagram/zorana_dpm

Posle niza tekstova Nova.rs u kojima je bivša zaposlena u EPS Nataša Prišić govorila o kriminalu i korupciji u ovom javnom preduzeću, usledio je i poziv iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Prišić je juče lično razgovarala sa ministarkom Zoranom Mihajlović, posle čega kaže da još više veruje da će institucije i pravosdni organi uraditi sve što treba, kako bi se odgovorna lica privela pravdi i konačno stalo na put kriminalu koji je razorio EPS. Učinjenu štetu će, kako kaže posle razgovora sa Mihajlović, biti teško nadoknaditi a jedino je moguće sa stručnim i kvalitetnim kadrom.

Iako je Nataša Prišić putem društvenih mreža i slanjem mejlova državnim organima dve godine ukazivala na kriminalne i koruptivne radnje, njen glas se čuo tek posle nekoliko intervjua koje je dala za naš portal, što je kako kaže, pokrenulo javno „odmotavanje klupka“. Usledila su obraćanja javnosti ministarke Mihajlović, vezano za bivšeg direktora Milorada Grčića ali i poziv Nataši Prišić, sa kojom je u svom kabinetu juče i razgovarala. Prišić kaže da je ministarka pokazala zainteresovanost da navode, o kojima je pisala Nova.rs, i lično čuje od nje.

Foto: Instagram/zorana_dpm

„Ministarka, sa svojim stručnim timom, me je primila i želeli su da od mene lično čuju sve što se tiče koruptivnih radnji u EPS, o kojima su delimično putem vašeg portala bili upoznati a delimično i imali svoja saznanja. Sve o čemu sam govorila, bilo je i dokumentovano i shvatila sam, na osnovu ministarkinih reakcija, da za neke od kriminalnih radnji, koje su se dešavale u EPS, do sada nisu znali, jer se bukvalno prenerazila na deo informacije koje je od mene dobila. Ono što ohrabruje jeste da je rekla da u EPS više neće biti nestručnog i koruptivnog načina rada, i da će EPS ubuduće voditi isključivo stručan kadar. Potvrdila je i da je šteta koju je sistemu naneo Milorad Grčić sa svojim najbližim saradncima ogromna i da će se EPS od svega toga teško oporaviti“, kaže za Nova.rs Prišić.

Nataša Prišić Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Prišić ističe da, bez obzira na komentare koji su usledili posle sastanka, njen razgovor sa ministarkom nema apsolutno nikakvu političku pozadinu, te da je isključivo stručnost bila tema. Sve vidi kao podršku u borbi koji je do sada sama vodila, ukazujući na kriminal i sve nezakonite radnje, zbog čega je čak i dobila otkaz i ostala bez posla koji je, kako tvrdi, savesno i odgovorno obavljala kao specijalista korporativne bezbednosti u Sektoru unutrašnje kontrole.

„Saslušala me je kao stručno lice, što mi je posebno drago, i razgovarala sa mnom u kom pravcu će dalje ići EPS i njegov oporavak. Ministarka je još rekla da se moj primer više ne sme ponoviti i da neće dozvoliti da ja, kao neko ko je stručno i odgovorno radio svoj posao, ostanem na ulici. Sve ono što ja želim jeste da pravda bude zadovoljena i da institucije i pravosudni organi, poštujući zakon, sve istražne radnje i sudske postupke dovedu do kraja. Tada će javnost znati pravu istinu o tome ko je sve činio kriminalna dela i koliko je ugrozio EPS, dok su od mene napravili socijalni slučaj“.

Nataša Prišić Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Prišić se osvrnula i na informaciju medija o sporazumnom raskidu Ugovora o radu Milorada Grčića, koji je odlaskom sa funkcije v.d. direktora, radio u EPS na poslovima koordinatora Kancelarije za saradnju sa lokalnim samoupravama.

Milorad Grčić Foto: Milos Tesic/ATAImages

„On sigurno nije svojevoljno otišao, on je dobio otkaz u EPS koji se konačno, čisti, od takvih ljudi. Da je tako on ne bi sebe i svog najbližeg saradnika Dilberovića smestio u zgradu u Internacionalnih brigada 1 gde se zadržao samo par meseci. Sada kada je Nova.rs objavila gde sedi i šta radi, kao i ono što je radio u EPS, on samovoljno daje otkaz, u to niko ne može poverovati jer to nije istina. Ono što ja saznajem, jeste da on sada planira da bude prvi saradnik, pomoćnik ili zamenik predsednika opštine Obrenovac. Umesto da je u zatvoru on još planira da bude u vrhu vlasti jedne opštine, to je zaista suludo. Ipak mislim da mu ni taj plan neće proći jer bi to bio poraz, ne samo za građane Obrenovca već i za državu“, kazala je Prišić.

Dodaje da je gašenje Unutrašnje kontrole već bio pokazatelj postojanja koruptivnih radnji jer je taj sektor, umesto da štiti zaposlene i sistem EPS, štitio Grčića i njegova kriminalna dela. Sadašnji direktor Tomašević je, kako kaže, suočen sa činjenicom da je u EPS ostalo još mnogo pipaka i korenja, i po vertikali i po horizontali, od čega preduzeća mora da se oslobodi a to će biti dugotrajan i mukotrpan posao. U vremenu kada je Grčić bio na čelu EPS, tvrdi Prišić, sistem je funkcionisao kao njegovo privatno banditsko preduzeće, a po tom modelu je radio veliki broj ljudi u EPS.

Za kraj razgovora Prišić smo pitali da li je, imajući u vidu sva njena ranija zvanična obraćanja svim institucijama pa i Ministarstvu energetike i predsedniku republike, poziv od ministarke mogao stići i ranije?

„Prethodni ministar energettike je to trebao da uradi, još dok sam ja iz radnog odnosa ukazivala na kriminal u EPS. Što se ministarke Mihajlović tiče, mislim da je Grčić protiv nje vodio lični rat i da je tu postojala blokada. U slučaju ostalih državnih organa, pretpostavljam da je postojao interes da se o toj temi manje zna i da se sve nekako zataška. Sve je krenulo od interesovanja portala Nova.rs da sa mnom stupi u kontakt i tekstova koje ste vi objavili. Pre vas nije bilo interesovanja značajnih medijskih kuća da o tome pišu, iako tvrdim da su svi novinari Novog Sada znali za moj slučaj i tvrdnje o kriminalu koje sam iznosila putem društvenih mreža. Već posle prvog teksta usledili su pozivi vaših kolega iz drugih medija, gostovanja na televizijama pa i poziv od strane ministarke Mihajlović“, zaključuje Prišić ističući značaj medijske težnje ka istini i objektivnom informisanju javnosti.

BONUS VIDEO: Prislušni centar u zgradi EPS na Ceraku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare