Nataša Prišić Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Nataša Prišić, bivša zaposlena u Sektoru unutrašnje kontrole i bezbednosti Elektroprivrede Srbije, u nekoliko tekstova za naš portal ispričala je sve o zloupotrebama unutar EPS-a, zbog kojih je na kraju dobila otkaz. Prišićeva je, između ostalog, istakla za Nova.rs da su pojedini rukovodioci u EPS imali blinkere u svojim kolima, koji su inače namenjeni isključivo za policijska vozila.

Prišićeva je u razgovoru za Nova.rs istakla da je 2019. otkrila prislušni centar na Ceraku, odnosno da su pojedini rukovodioci Elektroprivrede prisluškivali zaposlene. Istakla je da su se u toj prostoriji obavljali zadaci po nalogu direktora Sektora unutrašnje kontrole (UK) Nenada Dilberovića.

„EPS nije imao nikakva prava to da radi, niti da prisluškuje, niti uhodi zaposlene. EPS nije nikakva bezbedonosna organizacija već javno preduzeće pa se svakako postavlja pitanje zbog čega su oni nabavljali tu opremu. Ja sam se zbog svega toga posvađala sa Dilberovićem i tadašnjim direktorom EPS Miloradom Grčićem, jer je sve urađeno po njihovom nalogu i oni su ti koji su direktno prisluškivali zaposlene. Akcenat je bio na rukovodiocima i šefovima ogranaka, pogotovo u Kolubari. Radili su to za slučaj samoodbrane, da bi mogli druge da ucenjuju, što su i radili. U Kolubari je postojao drugi prislušni centar koji je nazivan „Tvrđava“. Prikupljanje podataka, koje su oni samovoljno radili, je isključivo u nadležnosti policije koja to može da radi po nalogu suda, nikako drugačije“, rekla je Prišićeva ranije.

Nataša Prišić Foto: Privatna arhiva Nataše Prišić

Istakla je da tu nije bio kraj zloupotrebama unutar EPS. Prišićeva je za naš portal istakla da su da su se i u službena vozila postavljali prisluškivače, kao i u telefone i laptopove.

„Čak su na drvene bandere, u neke kutije, postavljali kamere od kojih je jedna gledala na groblje a druga na jednu ulicu u Obrenovcu. Nedavno su obili kancelariju u kojoj sam ja sedela, što sam saznala od zaposlenih. Ja sam to prijavila policiji, tužilaštvo nije reagovalo, iako su tamo bile moje lične stvari. U međuvremenu, pretili su mi klanjima, ubijanjima, lomljenjima itd“, kaže naša sagovornica.

Pročitajte još:

Ona je potom ukazala i na jednu zanimljivu situaciju kojoj je svedočila prilikom jedne vožnje službenim kolima. Ističe da su na teren išli službenim vozilima i da su jednom prilikom koristili automobil marke „nisan x-trail“ bele boje, koji je inače redovno koristio direktor UK Dilberović i koji je tog dana krenuo sa njima.

U vozilu uočava opremu, takođe, nepotrebnu zaposlenima u EPS-u.

„Sedeći na mestu suvozača uočavam svetlosnu signalizaciju, istu onu koju koristi policija. To su blinkeri koje oni stavljaju na vozilo i koriste kao da su u službi policije, iako u njoj Dilberović više ne radi, jer je pre dolaska u EPS bio načelnik SBPOK-a. Jednom prilikom, vršeći kontrolu u Kostolcu sa svojim kolegama, videli smo da se na službenoj kapiji, Goran Janjušević, koga su iz policije u EPS doveli Grčić i Dilberović, legitimiše policijskom značkom, što je protivzakonito. To znači da oni nisu vratili policijske značke što mi je jednom prilikom Dilberović i priznao“, rekla je ona.

Podsetimo, Prišićeva je u serijalu tekstova za naš portal govorila o svim zlopotrebama u EPS-u. Zbog toga je najpre trpela posledica u vidu šikaniranja na poslu, što je na kraju rezultiranom uručenjem rešenja o prestanku radnog odnosa.

BONUS video: U EPS-u radi preko hiljadu ljudi koji ne dolaze na posao

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare