Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Vesna Lalić/Nova.rs; Irfan Ličina/Nova.rs

Borba za prevlast u Sandžaku je počela. Na jednoj strani su Sulejman Ugljanin i Usame Zukorlić, a na drugoj Rasim Ljajić. Nakon što su formirali koaliciju koja predvodi Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), Ugljanin i Zukorlić su otvoreno krenuli na Ljajićevo najjače uporište - Novi Pazar.

Sporazum između Ugljanina i Zukorlića o koalicijskoj većini u BNV-u nazvan je istorijskim. Od raskola 2007. godine, Ugljanin i SDA su davali podršku Islamskoj zajednici Srbije, čije je sedište u Beogradu, dok je SPP podržavao Islamsku zajednicu u Srbiji, čiji je duhovno sedište u Sarajevu i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Ključni izazov sporazuma između ove dve partije biće pitanje islamske zajednice.

Rasim Ljajić Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Pored Tutina, višedecenijskog Ugljaninovog uporišta, Ljajić nema kontrolu ni u Sjenici koju vodi Zukorlićeva partija. U novoj konstalaciji snaga nakon formiranja koalicije u BNV, Zukorlić i Ugljanin su se i u Novom Pazaru udružili protiv Ljajića. Krajem januara su zatražili da gradonačelnik podnese ostavku. Iako je odbijena, sve je jasnije da do održavanja lokalnih izbora koji su naredne godine, Sandžaku predstoji turbulentan period.

Pročitajte još...

“Na pomolu je nova politička realnost u Sandžaku koju će predvoditi Stranka pravde i pomirenja (SPP). Došlo je vreme da se posle 15 godina decenije vladavine SDP u Novom Pazaru ta situacija promeni. Ta partija koja je vladala već petnaest godina je dala svoj maksimum. Videli smo šta oni mogu, i to nikako nije dobro za građane Novog Pazara. I imamo strateški cilj da promenimo vlast u Novom Pazaru”, jasan je Edin Numanović, generalni sekretar SPP.

Svojevremeno su Ugljanin i Ljajić imali neformalni dogovor o saradnji kako bi sprečili jačanje Zukorlića, sada su Zukorlić i Ugljanin faktički dogovorili savez protiv Ljajića.

“To je jedna nova politička realnost sa kojom se suočavamo. Ove dve partije generalno spaja jedna ogromna želja za vlašću, pre svega u Novom Pazaru, i zajednička mržnja prema Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP).

U poslednja četiri izborna ciklusa ostarujemo pobede i koje su od izbora do izbora sve ubedljivije. Na narednim lokalnim izborima očekujemo da razlika bude još veća”, rekao je Vahidin Melajac iz SDP.

Poznavaoci političkih dešavanja u Sandžaku situaciju koju trenutno gledamo, opisuju kao pokušaj reprize nečega što se dešavalo 2008. godine kada je Ljajić došao na vlast upravo tako jer je formirao jednu veliku opciju sa Islamskom zajednicom. Zukorlić u tom trenutku nije imao političku partiju.

“Tada su na isti način, odnosno Ugljaninovu Stranku demokratske akcije (SDA), sklonili sa vlasti u Novom Pazaru. Mislim da je ovo vrlo sličan recept za tako nešto, da se oproba da se Ljaiićeva opcija posle toliko godina, skloni sa vlasti u Novom Pazaru”, objašnjava Amela Bajrović, urednica portala “Free media” iz Novog Pazara.

Lider SDA Sulejman Ugljanin nedavno je razgovarao i sa Aljbinom Kurtijem u Prištini. Naglasio je da podržava francusko-nemački predlog. Obavestio ga je kako je rekao, da Bošnjaci i Albanci u Srbiji nisu zadovoljni svojim položajem.

Sulejman Ugljanin Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

“Bošnjacima u Sandžaku nedostaju zaštitini mehanizmi. Da im se više nikada ne dogode masovne otmice, ubistva, hapšenja i pretresa kuća od strane državnih organa. Prvo to da obezbedimo. To je ključna stvar. A što se tiče formiranja ZSO na Kosovu, to je Republika Srpska. To je izum veliko srpske politike”, smatra Ugljanin.

Ugljanin ističe da je njihov ključni cilj je da u Sandžaku formiraju stabilne skupštinske većine, bez izuzetka, i u skladu sa izbornom voljom građana.

“I da se podeli odgovornost svih stranaka. Skupština treba odgovara biračkom telu, odnosno rezultatima glasanja birača. Znači, sve stranke treba da budu prisutne, ali da odgovornost preuzmu prema ostvarenim rezultatima”, kaže Ugljanin.

BONUS VIDEO: Usame Zukorlić – Izjava za probudi se

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar