U Vršcu je proteklih dana opsadno stanje, radnici u bolnicama, javnim preduzećima, vrtićima i školama zasipaju se porukama u kojima im se nalaže da u nedelju idu na miting SNS u Smederevo. Nakon toga, u popodnevnim časovima, veliki broj njih moraće da radi kampanju od “vrata do vrata”. Za odlazak na miting dobiće jedan slobodan dan, prikupljanje kapilarnih glasova obračunaće im se kao prekovremeni rad… Svako protivljenje donosi pretnju otkazom.

Putujući cirkus Srpske napredne stranke ponovo je aktiviran. Već su zabeležene kolone autobusa kako pristižu na miting u Pirotu. Istina je, međutim, da to nije nimalo zabavan karavan, već u njemu vlada jedna mračna atmosfera puna pretnji i prisile.

Na redu je Vršac.

Foto:privatna arhiva
Foto:facebook.com/lsv.vrsac

Prethodnih nekoliko dana radnicima javnih ustanova i preduzeća u ovom gradu stižu SMS poruke u kojima se obaveštavaju da u nedelju moraju da prisustvuju mitingu SNS u Smederevu, a da nakon toga moraju da pomognu kolegama iz ovog grada na terenu.

Svi u Smederevo

Zamenica predsednika Demokratske stranke, poslanica Dragana Rakić, inače Vrščanka, u razgovoru za novine “Nova” kaže da su joj se ovim povodom obratili radnici gradske uprave i javnih preduzeća.

Dragana Rakić, Sednica Glavnog odbora Demokratske stranke Foto:FoNet/Ana Paunković

“Nekoliko radnika “Drugog oktobra” iz Vršca mi se obratilo i obavestili su me da im je stigao nalog da se okupljaju u nedelju u osam sati ujutru ispred Sportskog centra “Milenijum” i kreću u Smederevo, na miting SNS”, kaže Rakić za Novu.

U međuvremenu je “uzbuna” proglašena i u ostalim javnim preduzećima i ustanovama.

“Za Smederevo u nedelju idu i zaposleni opšte bolnice, Neuropsihijatrijske bolnice, iz škola, vrtića… Mogu da kažem da je sad u toku opšta seoba sa severa na jug”, navodi Rakić.

Foto:privatna arhiva
Foto:privatna arhiva

Radnici iz Vršca se sada angažuju jer tu neće biti lokalnih izbora, pa se preraspoređuju kao pojačanje onim gradovima i opštinama gde je to potrebno.

“Ljudima je rečeno da postoji mogućnost da posle mitinga ostanu u Smederevu i tokom popodneva rade kampanju od vrata do vrata. Obećano im je da će to biti plaćeno kao prekovremeni rad, dok će za odlazak na miting svi dobiti slobodan dan koji mogu da iskoriste kad im bude bilo potrebno. Rečeno im je i da ubuduće očekuju pozive da idu u Smederevo, ali i u druge gradove po Srbiji, gde će biti angažovani u kampanji “od vrata do vrata”, kaže Rakić.

Slična stvar dešava se i u gradskoj upravi.

Pretnje otkazom

“Radnicima koji su angažovani na određeno, na PP ugovore, rečeno je da je odlazak u Smederevo obavezan. Međutim, nakon što sam objavila na mrežama informacije o ovome, obavešteni su da odlazak u Smederevo nije obavezan, već samo ako to žele. Zato mislim da je mnogo važno da radnici koji trpe ovakav mobing obaveste javnost. Mogu se uvek obratiti meni, mogu se obratiti Crti, mogu se obratiti medijima. Više puta se pokazalo da su javnost i mediji jako važni u zaštiti prava radnika u javnom sektoru”, zaključuje Rakić.

Identične informacije ima i Marija Miljkov, predsednica Opštinskog odbora LSV Vršac.

“Građani nam se stalno javljaju. Što se odlaska u Smederevo tiče, javili su nam i da im se preti otkazom ukoliko se ne pojave. Radnici su pod strahovitim pritiscima. Pritom, ljudima se ne ide, sramota ih je. Ali tu je strah od gubitka posla. Upravo zbog toga ne žele da izlaze u javnost pod punim imenom i prezimenom, a mi s druge strane ne možemo da im sačuvamo radno mesto ili obezbedimo drugo”, kaže Mijkov za Novu.

Iz LSV apeluju na tužilaštvo da konačno ispita sve ove navode.

Istina je da ovo nije ni prvi, ni poslednji put da do javnosti stižu informacije da se radnici u javnim preduzećima i gradskim upravama, pogotovo oni koji nemaju ugovore za stalno, pritiskaju da glasaju za SNS ili da prisustvuuju njhovim mtinzima.

Društvene mreže su preplavljene fotografijama spiskova za kapilarne glasove raznih javnih preduzeća. Nedavno se pojavio i onaj za koji je zadužen direktor PIO fonda Relja Ognjenović.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Screenshot/X/Danijela Nestorovic
@DANDZY/Amir Hamzagic/ATAImages

Naime, poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović objavila je na društvenim mrežama fotografiju tabele kapilarnih glasova za SNS, koja kako tvrdi, kruži među zaposlenima u PIO fondu. Na ovoj listi piše „Vukovi tvoji uvek su uz tebe“ i „Predaja nije opcija“, a tu se nalazi i ime direktora PIO fonda Relje Ognjenovića.

BONUS VIDEO: Vučić uporno proziva bivše kadrove G17: Ali prećutkuje da je dosta njih „preletelo“ u SNS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare