Bliže se izbori, pa počinju i prve prijave fantomskih birača. Nekima počinje da stiže pošta sa nepoznatim imenom na kućnu adresu, neki će "podstanare" otkriti tek kad počnu da stižu glasački listići.  Ova pojava je bila masovna uoči prošlogodišnjih izbora, pa ne škodi podsećanje na proceduru oko njihove odjave. 

U Centru za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) su još uoči prošlogodišnjih izbora objasnili da građani koji otkriju da u njihovom stanu ili zgradi “žive” njima nepoznati ljudi odnosno fantomski birači, imaju pravo da od MUP-a traže imena osoba koje su prijavljene na njihovoj adresi.

Foto: Čitalac nova.rs

Zahtev da se dobije informacija ko je sve prijavljen na adresi potrebno je da podnese osoba koje je vlasnik stana, odnosno kuće. To je i jedina osoba koja je ovlašćena i može da podnese ovaj zahtev.

Za dobijanje ove informacije potrebna su sledeća dokumenta:

“Vlasnički list ili ugovor o kupoprodaji kao dokaz vlasništva, očitana važeća lična karta, zahtev napisan u slobodnoj formi u kom će se navesti da se traži informacija o tome ko je sve po prebivalištu prijavljen na navedenoj adresi. Na posletku, neophodno je i platiti taksu od 330 dinara i priložiti uplatnicu. Informacije o žiro računu i pozivu na broj mogu se dobiti u nadležnoj policijskoj upravi”, naveli su u organizaciji CRTA.

Sva ova dokumenta zatim se predaju na pisarnici nadležne policijske uprave, a odgovor će biti poslat poštom na adresu podnosioca zahteva u roku od 10 do 15 dana.

Ukoliko je na vašoj adresi, ipak, prijavljen neko koga ne poznajete, u Crti napominju da ne postoji mogućnost da tu osobu odjavite bez njenog pristanka.

“Međutim, možete da pokrenete proceduru za pasivizaciju adrese nepoznatog lica. Ovaj zahtev podnosi se lokalnoj policijskoj stanici i za to su potrebna sledeća dokumenta: Vlasnički list ili ugovor o kupoprodaji kao dokaz vlasništva, očitana važeća lična karta, kopija dokumenta dobijenog od MUP-a u kome se nalazi informacija o građanima prijavljenim na vašoj adresi”, navode iz CRTA.

Poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić koji je nedavno odjavio „fantoma“ sa svoje adrese, za Nova.rs kaže da postoji i jednostavniji način.

Foto: Nova

“Vlasnik stana sa dokazom o vlasništvu dođe u policijsku upravu i kaže da želi da sa svoje adrese odjavi sve osim članova svoje porodice i priloži spisak imena. Samim tim, svi oni koji su bili prijavljeni na vašoj adresi, uključujući i ovu gospođu koja je bila prijavljena na moj stan, ne bi mogao više da glasa na tom biračkom mestu”.

BONUS VIDEO: Miodrag Jovanović – Predstojeći izbori neće biti slobodni