U četvrtak popodne iza zatvorenih vrata za javnost održana je sednica beogradskih naprednjaka, na kojoj je odbornicima predstavljeno šta se od njih očekuje u narednim danima. Prema saznanjima Nova.rs, doskorašnji gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić eksplicitno je tražio od odbornika u Skupštini grada Beograda da dve ili tri nedelje, nakon održavanja konstitutivne sednice, "ne mrdaju nigde" i budu dostupni stranci u svakom momentu.

Aleksandar Šapić, ali i predsednik SNS Miloš Vučević nisu eksplicitno odbornicima poručili da imaju većinu u gradu, niti su ih obavestili da će se ići na nove izbore. Umesto toga, doskorašnji gradonačelnik Beograda poslao im je dve poruke.

Prva instrukcija koja je data naprednjacima je da će do Sretenja, odnosno 15. februara, biti organizovan još jedan sastanak na kojem će dobiti više detalja u vezi sa tim da li će biti i ko će činiti većinu u beogradskom parlamentu.

Druga, široj javnosti interesantnija poruka, bila je izjava da nakon konstitutivne sednice, koja je zakazana za 19. februar, odbornici moraju obavezno da budu u Beogradu i na raspolaganju stranci.

Aleksandar Šapić Srpska napredna stranka Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“Šapić je rekao da se nigde ne pomeraju dve ili tri nedelje nakon prve sednice, zbog čega je deo prisutnih implicitno shvatio da je možda već formirana većina. Međutim, Šapić, ni Vučević nisu rekli da li je ima. Niko od odbornika nije ni postavio pitanje, atmosfera je bila takva da je samo vrh stranke pričao”, priča izvor Nove koji je upoznat sa detaljima sastanka.

Kako Nova saznaje, sastanku nije prisustvovala poverenica za Beograd i premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić. Osim nje, na sednici nije bilo ni nekoliko odbornika koji su osvojili mandate zbog čega je Šapić bio prilično nezadovoljan.

Aleksandar Šapić Srpska napredna stranka Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“Iako je poziv za sednicu stigao na adrese svih 110 kandidata za odbornike, na sastanku nisu bili ni naprednjaci koji su dobili mandate. Šapić je bio izuzetno ljut i neprijatan, tražio je da se sazna zbog čega se nisu pojavili i odbrusio da je to vrlo neozbiljno”, poručuje izvor Nove.

PROČITAJTE JOŠ:

Sastanak je završen veoma brzo i na kraju je odbronicima još jednom sugerisano da će do 15. februara biti održan novi sastanak sa još više detalja. Nakon sastanka niko iz SNS nije želeo da govori za medije.

Podsetimo Nova.rs je ekskluzivno objavila da je u centrali SNS u četvrtak održan sastanak beogradskih naprednjaka.

Aleksandar Šapić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Tema sastanka bila je formiranje većine u Skupštini grada Beograda ili izlazak na nove izbore u glavnom gradu.

Da je sastanak bio od velike važnosti potvrđuje informacija da je prisustvovao lično predsednik stranke Miloš Vučević. Dolazak je bio obavezan, zbog čega je Šapić bio besan jer su se pojedini odbornici oglušili o njegovu naredbu.

Pitanje većine u gradskom parlamentu zvanično još uvek nije rešeno. SNS i SPS u ovom trenutku imaju 54 odbornika u Skupštini grada Beograda. Za većinu im je potrebna podrška još dva odbornika.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako su članovi koalicija Srbija protiv nasilja i NADA poručili da ne žele da prave vlast sa naprednjacima, jedina opcija ostala im je da novu vlast formiraju sa listom koju predvodi Branimir Nestorovića.

Nova.rs je prethodno kontaktirala sve odbornike sa liste kontroverznog doktora, koji nisu bili saglasni da li bi ušli u vlast sa SNS i SPS. Četiri od šest odbornika kategorički su odbili mogućnost saradnje, dok je Aleksandar Jerković bio vrlo neodređen.

BONUS VIDEO: Profesor Bešić – Izbori će biti neka vrsta markera za buduća politička dešavanja 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare