Zaposleni u kragujevačkoj “Energetici” koji su odbili odlazak na SNS miting posle prvog poziva, pozivaju se drugi i treći put.

S približavanjem 26. maja i “najvećeg mitinga ikada”, kako najavljuje Srpska napredna stranka, povećavaju se pritisci i ucene na građane širom Srbije, da tog dana iz svojih mesta autobusima krenu put prestonice.

Gradovi i opštine dobili su direktivu koliko “pristalica” treba da obezbede, a prema tvrdnjama kragujevačke opozicije, najvećem gradu Šumadije razrezana je kvota od 9.000 ljudi.

U Kragujevcu su, kao i u ostatku Srbije, najviše na udaru zaposleni u javnim preduzećima i državnim institucijama, a u javnosti se najčešće spominje gradska toplana “Energetika doo”, u kojoj je predviđena racionalizacija broja zaposlenih.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Portal “Glas Šumadije” navodi da u tom preduzeću za posao trenutno “strahuje” oko 70 radnika koji imaju oročene ugovore, te da su upravo oni, najlakša meta na koju udara SNS.

U Energetici radnike pozivaju lično, ali i telefonom, čak više puta, ukoliko su odbili odlazak na miting posle prvog poziva. Nekoliko radnika posvedočilo je za Nova.rs da se intenzitet pritiska povećava sa svakim novim pozivom.

Međutim, sve informacije do kojih su došli kragujevački novinari, ali i predstavnici gradske opozicije, direktor Energetike Andreja Ilić odlučno je demantovao u izjavi portalu Glas Šumadije.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Rukovodioci su sa zaposlenima usmereni na realizaciju remontnih radova na kotlovskim postrojenjima i distributivnoj mreži nakon uspešno realizovane grejne sezone. Poslodavac ne dozvoljava da se u toku radnog vremena vrši politička agitacija. Poslodavac poziva sve zaposlene da svaku vrstu političke agitacije prijave svojim rukovodiocima i direktoru društva”, rekao je on.

Ilić je na pitanje da li će radnici ići na SNS miting, odgovorio da je u Energetici „trenutno u toku priprema organizovanog odlaska radnika na Susrete toplana Srbije 27. maja“.

Nešić (Zajedno):“Direktor se ruga svojim radnicima”

Zbog pritisaka na zaposlene u javom sektoru, reagovala je i kragujevačka opozicija. Predstavnici 11 stranaka, pokreta i grupa građana, predali su Osnovnom javnom tužilaštvu zahtev za preduzimanje svih zakonskih radnji za zaštitu radnika koji su izloženi pritiscima i ucenama.

Narodni poslanik Nikola Nešić (Zajedno), kao jedan od potpisnika ovog zajedničkog zahteva, za Nova.rs kaže, da se direktor Energetike ovakvom izjavom “ruga svojim radnicima”.

On tvrdi da kragujevačka opozicija ima informacije da su u Energetici pritisci konstantni, a raspolažu i konkretnim imenima ljudi koji pozivaju zaposlene.

“Zabrinula me je izjava direktora Energetike da nema političkih pritisaka u firmi u kojoj je on odgovoran. Ta izjava je odraz bahatosti i ruganja prema sopstevnim radnicima, ali i društvu u celini. Ako se fokusiramo samo na ovo preduzeće, oni zaposlene pozivaju na privatne brojeve telefona. Jedan od koordinatora je Dejan koji odgovornost prebacuje na Nenada, navodno, direktnog nalogodavca ovog procesa. Nemoguće je da direktor Energetike nije upoznat sa ovom činjenicom, s obzirom na to da kadrira iskljičivo preko partijske knjižice. U ovom preduzeću partija je zamenila struku, a buduća racionalizacija je dodatni ‘ucenjivački kapital’ ka pojačavanju pritisaka na radnike”, rekao je poslanik Nešić.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je dodao da je, osim iz Energetike, opozicija dobila prijave o političkim pritiscima i od zaposlenih u školama, ustanovama socijalne zaštite, lokalnoj samoupravi, sportskim klubovima…

Nešić je pozvao građane da prijave pritiske i najavio da će predstavnici 11 opozicionih stranaka, koji su podneli zahtev Osnovnom javnom tužilaštvu za zaštitu građana od političkog mobinga, naredne nedelje proveriti da li su postupili po službenoj dužnosti.

BONUS VIDEO: Zoran Kesić – Pružimo ruku ljudima iz autobusa, zajedno ćemo morati da popravljamo Srbiju


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare