Foto:Inicijativa "ProGlas"

Tribina Inicijative "Potpiši i podrži ProGlas" održana je u Kosovskoj Mitrovici i to na poziv građana, saopšteno je danas.

Govorili su profesor Univerziteta u Beogradu Miodrag Jovanović, pisac i izdavač Gojko Božović i programska menadžerka Nove društvene inicijative Milica Andrić Rakić.

Gojko Božović je, prema navodima iz saopštenja Inicijative, poručio da su došli u najboljoj volji da razgovaraju i da čuju tamošnje građane.

„Obični ljudi imaju mnogo više razumevanja i solidarnosti sa našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, nego što to ima vlast koja vlada Srbijom više od 10 godina. Kako običan svet živi, koje su njegove realne potrebe – mi to ne saznajemo od onih koji vladaju. Vlast se personalizovala. Postala je duboko lična, bez odgovornosti i obaveza prema ustavnom poretku zemlje“, rekao je Božović.

PROČITAJTE JOŠ

Dodao je da neko mora biti odgovoran za to što stanovnici Kosova ne mogu da glasaju u svojoj sredini, već se autobusima odvoze na druga mesta na kojima glasaju.

Profesor Miodrag Jovanović je rekao oklupljenim građanima da često čuje pitanje zašto se u „ProGlasu“ nigde ne spominje kosovski problem.

Miodrag Jovanović Foto: Inicijativa ProGlas

„Ne spominje se iz istog onog razloga što nismo spomenuli ni Evropsku uniju (EU), ni litijum, ni ekologiju, niti čitav niz pitanja oko kojih određene stranke u Srbiji vode svoje političke kampanje. ProGlas nije politička partija, ProGlas su građani. On ne može i ne sme da nudi nijedno konkretno rešenje u smislu konkretnih politika. ProGlas je trasiranje osnovnih pravaca, kako bi institucije u ovom društvu trebalo da funkcionišu“, istakao je Jovanović.

U saopštenju Inicijative poručuje se da „ProGlas“ nastavlja da se širi Srbijom, da je inicijativu do sada potpisalo više od 164.000 građana, kao i da će, dan nakon Kosovske Mitrovice, pokretači inicijative posetiti Kraljevo.

BONUS VIDEO Tribina „Podrži i potpiši ProGlas“ u Vranju: „Kažite dosta ponižavanju“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar