Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia, TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC, Filip Krainčanić/Nova.rs

Potpredsednica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić rekla je za Nova.rs da bi svaki lider opozicije u Srbiji delio sudbinu uhapšenog ruskog opozicionara Vladimira Kara-Murze da nema međunarodne zajednice i EU.

Ruski opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza osuđen je na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi povezanih sa kritikama rata u Ukrajini. Kara-Murza je uhapšen 11. aprila 2022. godine, a kako je tada rečeno našem portalu, on je pritvoren nakon što je javno kritikovao režim u Kremlju, koji je nazvao “režimom ubica”.

Šira javnost u Srbiji je za Vladimira Kara-Murzu saznala nakon što je portal Nova.rs objavio da su ruski opozicionari prisluškivani u Beogradu, a sam Kara-Murza je u intervjuu za naš portal opisao i kako su ih pratili dok su on i njegove kolege boravili u glavom gradu Srbije.

Pročitajte još...

Komentarišući presudu Kara-Murzi i to što ga je tokom boravka u Beogradu pratila i prisluškivala policija, za šta je bio odgovoran Aleksandar Vulin, Marinika Tepić je rekla da je tadašnji ministar (a sada direktor BIA prim. aut) tim činom naneo istorijsku štetu ugledu srpske policije.

“Ovim činom je Vulin, tada na čelu MUP-a, naneo je istorijsku štetu, na međunarodnom nivou, ugledu srpske policije, srpske države i svih nas građana. Još gore je što je posle tog čina, kad se za skandal već saznalo i rezultiralo hapšenjem ruskih opozicionara koji govore protiv rata u Ukrajini i kritikuju Putina – Vulin čak unapređen, odnosno nagrađen imenovanjem za prvog čoveka BIA”, podvlači naša sagovornica.

Prema njenim rečima, sve ovo je pokazatelj šta bi bilo sa Srbijom da nema međunarodne zajednice i Evropske unije.

“Ovo je pokazatelj da bi sa Vulinom na mestu direktora BIA svaki lider opozicije u Srbiji delio sudbinu Kara-Murze samo da im se može, a pokazali su da im se hoće. I da to nema veze samo sa Vulinom, s obzirom na to da je opozicija već godinama praćena i prisluškivana od strane MUP-a i BIA sa upitnim ovlašćenjima”, zakljućuje Marinika Tepić.

BONUS VIDEO: Ruski opozicionar otkriva kako ih je Vulin pratio

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare