Pristupni pregovori sa EU treba da napreduju samo ukoliko se Srbija uskladi sa EU po pitanju sankcija protiv Rusije. Ovako su, decidno, evroposlanici naveli u predlogu Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) u koji je Nova.rs imala uvid.

U Nacrtu rezolucije evroposlanici ponavljaju stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama Eu protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama u vezi sa EU.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ali i ako Srbija u potpunosti primeni preporuke OEBS-a /ODIHR i Venecijanska komisija; pozivamo Кomisiju i Savet da primene stroge uslovljenosti i smanje ili zamrznu sredstva koja su Vladi Srbije obezbeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III ) i druge finansijske instrumente, ukoliko srpske vlasti ne žele da sprovedu ključne izborne preporuke li ako nisu voljni da pokrenu nezavisnu međunarodnu istragu o izbornim nepravilnostima ili ako nalazi ove istrage ukazuju na to da su srpske vlasti bile direktno umešane u prevaru birača“, navodi se u 25. tački predloga Rezolucije Evropskog parlamenta.

Podsetimo, poslanici Evropskog parlamenta izradili su nacrt Rezolucije o Srbiji, koji je usledio nakon izbora za koje su brojni međunarodni posmatrači ocenili da su bili neregularni.

U nacrtu rezolucije ističe se da je neophodno pokrenuti međunarodnu istragu zbog izbornih nepravilnosti u Srbiji, a, između ostalog, osuđuju se napadi premijerke Ane Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na posmatrače izbora i medije koji nisu pod kontrolom vlasti.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas predlog nacrta Rezolucije o izborima u Srbiji o kojoj će evropsolanici odlučivati 8. februara.

Ceo Nacrt rezolucije pročitajte u odvojenoj vesti.

BONUS VIDEO: Fantomski birači ali adrese prave

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare