Lider stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš prokomentarisao je Nacrt rezolucije Evropskog parlamenta koji se tiče izbora u Srbiji, a koji je naš portal ekskluzivno objavio.

Ponoš je za Nova.rs rekao je da još rano za donošenje zaključaka jer se radi o Nacrtu rezolucije.

„Rano je za zadovoljstvo, radi se o nacrtu. On je rezultat kompilacije četiri nacrta raznih parlamentarnih grupa, videćemo šta će biti u finalnoj verziji. Ovo što sam video je vrlo dobro. Govori se o slanju komisije, odnosno ekspertske grupe koja bi trebalo detaljnije da se pozabavi onim što su posmatrači videli na izborima u Srbiji“, rekao je Ponoš.

Zdravko Ponoš Skupština Srbije Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

Poručio je da se pokazuje ozbiljna zabrinutost zbog stanja integriteta izbornog procesa u Srbiji.

„Očigledno se konstatuje stanje kakvo jeste. Nadam se da će i u finalnoj verzije rezolucije to i ostati“, rekao je Ponoš.

Podsetimo, u predlogu Rezolucije EP, između ostalog predviđa međunarodnu istragu zbog izbora i traži da se pošalje misija eksperata u Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ...

U tekstu dokumenta, koji je Nova.rs eskluzivno objavila u tački četiri poziva se na nezavisnu međunarodnu istragu uvaženih međunarodnih pravnih stručnjaka i institucija o neregularnostima parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda.

Traži se i da se ispitaju pojedini navodi, uključuući one u vezi sa organizovanim migracije birača na lokalnom nivou, prevazilaze okvire obuhvaćene izveštajima OEBS/ODIHR.

U tački pet EP poziva Evropsku komisiju da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju.

„Evropski parlament poziva Evropsku komisiju da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju, koja bi eventualno uključivala stručnjake iz OEBS-a/ODIHR-a, Venecijanske komisije i Saveta Evrope, kako bi procenila situaciju sa nedavnim izborima i postizbornim dešavanjima u nastojanju da omogućiti preduslove za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga koji bi doveo do vraćanja poverenja javnosti u institucije i procene i rešavanja pitanja sistemske vladavine prava u Srbiji, po ugledu na „Priebe izveštaje” o vladavini prava u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini“, stoji u dokumentu.

Ceo Nacrt rezolucije čitajte u odvojenoj vesti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar