Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Izbori za nacionalne savete manjina u Srbiji održavaju se u nedelju, 13. novembra, a Bošnjaci Srbije imaju najviše lista na ovim izborima, čak pet lista kandidovalo se na ovim izborima.

Na centralnom gradskom u trgu u Novom Pazaru lista Stranke pravde i pomirenja Usamea Zukorlića „Jedinstveno za slobodno vijeće“, čiji je nosilac bivša narodna poslanica dr Misala Pramenković, održala je završnu predizbornu konvenciju koja je ujedno upriličena i kao obeležavanje godišnjice smrti bivšeg muftije i predsednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

Dr Misala Pramenković Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Skupu je prisustvovalo više hiljada članova i simpatizera Stranke pravde i pomirenja iz Novog Pazara ali i ostalih gradova, a među njima su bili imami Islamske zajednice u Srbiji kao i glavni imam Islamske zajednice u Novom Pazaru Enver Omerović, kao i dugogdišnji predsednik Opštine Srebrenica i potpredsednik Republike Srpske Ćamil Duraković.

Prisutnima su se obratili narodni poslanik Jahija Fehratović, kao i jedan od osnivača Stranke pravde i pomirenja Jonuz Džanković.

Usame Zukorlić Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Edin Đerlek je rekao da je njegova misija kao ministra da pomogne Sandžaku, Bošnjacima i celoj Srbiji, i da je taj njegov zadatak odmah zasmetao pojedinim skupštinskim kolegama ultradesničarske orijentacije.

On je rekao da mu nije žao zbog toga jer i treba da im po njegovim rečima smeta to što će se boriti za svoj Sandžak.

„Smeta im što sam rekao da ću se boriti za svoj Sandžak, neka im smeta, i treba da im smeta. Oni su mislili da ćemo ja i moje kolege, kada dođemo u Beograd, da zaboravimo na Sandžak, ali su se gradno prevarili, jer mi nismo kao oni ministri koji su ranijih godina bili u Vladi a dolazili su iz ovih krajeva“, rekao je Đerlek.

Dodao je da je ponosan na sve kandidate sa liste njegove stranke, a posebno na njenog nosioca dr Misalu Pramenković koja je, po njegovim rečima, primer kako treba da izgleda jedna prava Bošnjačka žena, intelektualka.

Edin Đerlek Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Nakon njega obratila se i nosilac liste dr Misala Pramenković koja je istakla da je lista koju predovodi samo naslednik muftijine ideje, da je politika i cilj liste Stranke pravde i pomirenja upravo „Muftijin koncept“ za koji kaže da je koncept suživota, dobre politike zdravih međuljudskih odnosa svih naroda i religija u Sandžaku i Srbiji.

Pramenković je rekla da je 2010. godine lista koju je tada predvodio preminuli muftija Muamer Zukorlić pobedila na tadašnjim izborima za Bošnjačko nacionalno veće, ali da je država Srbija ipak odlučila da tada poništi volju građana i veće Bošnjaka prepusti na rukovođenje tadašnjoj listi SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, kao i da je došlo vreme da se posle 12 godina BNV, kako je rekla, „oslobodi“ od vođstva SDA koju predvodi Ugljanin.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Nakon njenog obraćanja, obratio se sin preminulog muftije Muamera Zukorlića i predsednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić, koji je rekao da je konačno došlo vreme za promene i vreme oslobađanja Bošnjačkog nacinalnog veća.

On je najviše kritikovao dosadašnji rad Bošnjačkog nacionalnog veća čije je rukovodstvo uptužio da su unazadili nastavu na bosanskom jeziku u školama u Srbiji, da su po njegovim rečima uveli medijiski mrak i sve vreme diskriminisali ostale većnike u BNV.

PROČITAJTE JOŠ:

Bošnjaci, kako je rekao, ne smeju da propuste priliku da na ovim izborima oslobode BNV jer je sledeća prilika tek za četiri godine što je dovoljno da se propusti svaka šansa za boljitak Bošnjaka.

Osvrnuo se i na ostale liste koje učestvuju na ovim izborima, pa je tako rekao da je kampanja liste Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića čiji je nosilac sadašnji ministar za turizam i omladinu Husein Memić za njega završena, jer je „veoma neozibiljna i neodgovorna“.

„Njihova kampanja je neozbiljna i neodgovorna prema Bošnjacima, njihov nosilac liste, je prihvatio ministarsku funkciju u Vladi Srbije i samim tim  izgubio pravo da čak bude i većnik u BNV i što se nas tiče, njihova kampanja je samim tim završena“, rekao je Useme Zukorlić.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Kao osnovne ciljeve liste Stranke pravde i pomirenja, Usame Zukorlić je naveo obnovu stare čaršije u Novom Pazaru kao i izgradnju džamija koje su u Novom Pazaru ali i ostalim gradovima u Sandžaku srušene tokom trajanja komunističkog režima u Jugoslaviji. Usame je rekao da će jedan od glavnih ciljeva ove liste biti jednistvena Islamska zajednica, i da će Bošnjaci konačno dobiti ozbiljno Veće kakvo zaslužuju a ne, kako je rekao, „primitivno veće koje Bošnjake vraća u neka prošla vremena“.

****

BONUS VIDEO: Da li je Vučić samozvani vrhovni komandant?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar