Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U Skupštini Srbije danas se održava posebna sednica o Kosovu, na kojoj će biti reči o pregovaračkom procesu sa Prištinom. Predsednik Aleksandar Vučić, koji će prisustvovati sednici, najavio je da će poslanike upoznati sa francusko-nemačkim planom, ali im taj dokument nije dostavio.

Od 10 časova kreće rasprava u parlamentu o pregovorima sa Prištinom, koja bi, sudeći po najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mogla da potraje i tri dana. Izvesno je da će na dnevnom redu biti Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama u Prištini, počev od 1. septembra do 15. janura.

Reč je o dokumentu iza kog je stala Vlada Srbije, odnosno Kancelarija za KiM, a koji se odnosi na tehnički dijalog i u kom su navedeni detalji o nasilju nad Srbima u prethodnih nekoliko meseci.

Ono što se očekivalo da će biti glavna tema rasprave u parlamentu je francusko-nemački, odnosno evropski predlog o Kosovu, ali ga na uvid neće dobiti poslanici. Ipak, Vučić je najavio da će o njemu da govori.

On je izjavio da je spreman da bude u Skupštini i dva – tri dana, “koliko god da rasprava traje”.

“Drugi predsednici kada bi dolazili izdeklamovali bi svoje i napustili bi parlament. Ja sam jedini koji učestvuje u raspravi po četvrti put. Spreman sam da budem dva, tri dana, koliko god rasprava traje u parlamentu, da ne izlazim. Uradio sam sve pošteno i boriću se za svoju zemlju dok to budem mogao i dok budem predsednik u skladu sa svojim ustavnom mandatom ne prekoračujući ga nikada i nijednog trenutka“, naveo je Vučić.

Podsećamo, predsednik Srbije je izjavio da ukoliko ne prihvatimo francusko-nemački plan o Kosovu, koji predviđa i članstvo Kosova u pojedinim međunarodnim organizacijama, da nam sledi prekid pregovora sa EU, povlačenje investicija, pa čak i povratak viznog režima.

Do sada je objavljeno nekoliko nezvaničnih verzija tog plana, a najviše pažnje izazvala je tačka o članstvu Kosova u UN, odnosno u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Prema non pejperu, koji je objavio list „Albanian post“, pominje se više međunarodnih organizacija i to Savet Evrope, Evropska unija i NATO.

Opozicija smatra da je sednica besmislena ukoliko poslanici ne dobiju na uvid francusko-nemački predlog.

Marinika Tepić i Pavle Grbović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Tako je Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba “Ujedinjeni” izjavila da će tražiti od predsednika parlamenta Vladimira Orlića da da uputi zahtev u ime Narodne skupštine međunarodnim činiocima „da omoguće javnost francusko-nemačkog predloga za Kosovo“ i da građani Srbije o kojima se radi budu konačno informisani o tome“.

Radomir Lazović, predsednik Zeleno-levog kluba, smatra da će se sednica najviše koristiti da se napadaju politički protivnici.

Radomir Lazović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Nemam sumnju da će se sednica iskoristiti da se napadaju politički protivnici, da se sve svede na nivo prepucavanja oko stvari koje nisu ono što je suština. A suština je da li je taj predlog nešto što je dobro ili nije za Srbiju. Mi smatramo da su to naši partneri, da s njima treba da razgovaramo, ali kako, kada su to tajni pregovori“, rekao je Lazović.

BONUS VIDEO Vučić spava u Skupštini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar