Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je povodom vesti da je bivši predsednik SR Jugoslavije i premijer Srbije, Vojislav Koštunica, potpisao peticiju Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije rekao je da su sve te peticije „dobre“, ali se posebno osvrnuo  na to što je jedan od potpisnika ovog dokumenta i bivši predsednik SR Jugoslavije i premijer Srbije, Vojislav Koštunica.

Pročitajte još...

„To je njihovo demokratsko pravo i srećan sam što živimo u demokratskoj državi“, započeo je Vučić svoje izlaganje, da bi potom počeo da govori o Koštunici.

„Samo kad pročitate obrazloženje te peticije, pa se zapitate  – što si pustio 2003. godine ili kad već, 2001. godiine, nije ni važno… Što si pustio 1.800 terorista iz srpskih zatvora, među kojima i braću Mazreku? Što si ih pustio? Što si ćutao i pustio da nam spaljuju crkve i manastire po Kosovu i da nam progone i ubijaju ljude 2004… Što si ti isti, koji to potpisuješ, ćutao i organizovao skup „Kosovo za patike“, 2008. godine i to je bio sav trud. A ovaj drugi pobegao u Rumuniju. Ja ne bežim nigde, idem i pred svoj narod, idem i pred parlament… Idemo da slušam uvrede i najgore moguće gadosti i nikakav problem mi nije. Odgovoriću se svakome od njih“, kazao je Vučić.

Podsetimo, u susret očekivanoj sednici skupštine Srbije posvećenoj Kosovu, a koja je zakazana za sutra u 10 časova, pokret koji već dve i po godine okuplja srpske intelektualce koji žele da spreče „savremene skorojeviće“, koji su uz „spoljnu pomoć“ zarobili Srbiju, a sada „hoće da dokrajče njeno nacionalno biće hladnokrvnom predajom njenog nosećeg simbola – Kosova i Metohije“, objavio je istovetni proglas i peticiju, kada su u ponedeljak i predstavili svoje stavove, preneo je KoSSev.

Peticija je pokrenuta na Savindan, a inicijalno ju je potpisalo 205 članova i simpatizera Pokreta, među kojima više poznatih imena, uključujući i jedno koje se već duže ne viđa u javnosti – bivši predsednik SRJ i premijer Srbije – Vojislav Koštunica. Pored očekivanih potpisnika, poput Matije Bećkovića, Emira Kusturice, Đorđa Vukadinovića, lidera desnih stranaka – Milice Đurđević-Stamenkovski, Miloša Jovanovića, Vojislava Mihajlovića, Boška Obradovića, tu su i bivši ministar kulture Vladan Vukosavljević, kao i još nekoliko umetnika.

Sa Kosova, peticiju su potpisali Nebojša Jović, Zvonko Mihajlović, Aleksandar Đikić.

Sama peticija ima za sada 1444 potpisa.

Tekst i sadržaj peticije pročitajte u posebnoj vesti.

BONUS VIDEO: Vučić o skupu podrške SNS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare