Eksplozija nezadovoljstva građana koji od 18. decembra protestuju protiv izborne krađe u Beogradu dogodila se sinoć spontano ispred skupštine grada Beograda. Nakon očekivanih protesta i okupljanja ispred RIK, odbornici i poslanici pokušali su sinoć da uđu u svoje prostorije u pomenutoj skupštini, žandarmerija je odgovorila biber sprejom i dimnim bombama, pa su odgovorili građani, a onda su "blinde" izašle na ulice...

Akcija policije počela je oko 22 sata i završena je za petnaestak minuta. Broj povređenih sinoć nije objavljen, ali su prema slikama i snimcima koji su zabeležili reporteri Nova.rs bili brojni. Među njima je i Andrija Lazarević, mladi novinar Nova.rs, koji je dobio udarce pendrekom po ruci. Rukom je, uzalud, pokazivao svoju službenu legitimaciju.

Pred skupštinom su pre toga govorili poslanici Jovanović, Milivojević i Zelenović.

„Ja samo želim da odem tamo gde mi je mesto.. Dobio sam direktno suzavac u usta i u oči. Mi želimo da uđemo u svoj dom, tamo gde nas je narod birao. Nema razilaženja večeras, pozivam sve da ostanu. Za ovo će neko da odgovara“, rekao je Ćuta.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Zelenović je, kaže, dobio pendrek u leđa:

„Moje kolege i ja smo pokušali da odbranimo ljude koje je policija saterala uza zid i krenula brutalno da ih sabija nogama, štitovima, pendrecima. Mi smo probali nekim svojim autoritetom da ih zaštitimo. I zapravo nas nisu tad napali, nego kad smo se udaljili i pokušali da prođemo, bez ikakvog razloga. Kolegu su udarili tri puta u glavu, devojci su uvrnuli ruke, vršili silu nad njom. Znam da je više ljudi doživelo ozbiljnije povrede, ljudima su slomljene noge“, naveo je Lazović.

Replicirao im je predsednik, u „dramatičnom“ obraćanju putem Tanjuga:

„Nikakva revolucija nije u toku, mi se trudimo da mirnom reakcijom ne povredimo nikog od demonstranata. Večeras je prisutno 2.490 ljudi, 1.195 pokušava da uđe u Skupštinu. Neki su pokazali da je nasilje jedini vid borbe protiv protivnika“, rekao je Vučić reagujući na proteste ispred Skupštine grada Beograda i RIK-a. U naknadnom, drugom po redu obraćanja, kratko je poručio da zna da je ovaj scenario pripreman, te da je uhapšeno 35 demonstranata.

Predsednik je sazvao i sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, a opozicija najavila sastanak na kom će biti odlučeno – šta dalje, Isto se pitaju i građani, dok danas dočekuju blokade Beograda, kao novi vid protesta zbog izborne krađe.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare