Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić najavio je u petak mogućnost da u sledećoj Vladi neće biti ministar spoljnih poslova, a prema saznanjima portala Nova.rs za Dačića je u ponudi dva ministarstva sile - odbrana i policija.

Uoči srpske Nove godine ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić organizovao je prijem za članove Vlade i diplomatski kor u prostorijama Ministarstva, u svom obraćanju napomenuo je da je to možda poslednje okupljanje na kom je on domaćin.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIC

“Ja sam ministar spoljnih poslova Republike Srbije, već osmu godinu, i ne znam da li ću to ostati. Možda se vidimo poslednji put u ovom svojstvu”, kazao je Dačić.

Prema informacijama portala Nova.rs, od izvora iz vlasti, ostanak Dačića u Vladi nije upitan, ali dodaje da je u igri nekoliko ministarstava.

“Još uvek nije postignut konačan dogovor ali Ivica Dačić naći će se na čelu nekog od ključnih ministarstava, u opticaju su Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane”, kaže naš izvor iz vlasti.

Da su razgovori o nastavku saradnje SPS i SNS započeti prvi nas je obavestio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, objavom na svom Instagram profilu.

“Čudno, Ivica Dačić nije mnogo kasnio. Prvi postizborni razgovor sa predsednikom SPS-a o važnim temama za budućnost naše zemlje. Razgovore nastavljamo uskoro, ali, na Ivicin zahtev, u neke popodnevne sate”, napisao je Vučić na društvenoj mreži Instagra.

Nije tajna da Dačić voli da spava, o tome nas je ponovo prvi obavestio – pogađate ko – Aleksandar Vučić.

„Uvek ga zovem (Dačića) oko 15 do 7, da bi ga probudio. A on onda navije sat na 20 do 7, lukav je, pa ako ga ne pozovem, on ona zove mene. I nastavi da spava – kazao je Vučić.

Svoje simpatije Ivica ne krije ni kada su u pitanju državne funkcije, one moraju biti ključne i uvek vezane za bezbednost i diplomatiju.

Tako je u periodu od 2008. do 2012. godine u Vladi sa Demokratskom strankom bio ministar unutrašnjih poslova.

Nakon tog ministrovanja posrećilo se SPS-u da dobije mandat za sastav Vlade pa je Dačić na kratko bio premijer ali i na čelu MUP-a.

PROČITAJTE JOŠ:

Sa čela policije odlazi na čelo srpske diplomatije te punih šest godina, od 2014.  do 2020. godine, vrši funkciju Ministra spoljnih poslova.

Nakon izbora 2020. godine, koje je jedan deo opozicije bojkotovao, SNS ostvaruje ubedljivu pobedu što im je omogućilo samostalno formiranje vlasti, međutim SPS i Dačić dobijaju “utešnu nagradu” – mesto predsednika Narodne skupštine Srbije

Dve godine kasnije, na talasu rata u Ukrajini i proruskog narativa u kampanji, vraća se na mesto ministra spoljnih poslova, ali i prvog potpredsednika Vlade zaduženog za spoljnu politiku i bezbednost.

Kako bezbednosnih funkcija nikada dosta, Dačić se našao i na poziciji šefa Biroa za koordinaciju bezbednosnih službi.

Ako je suditi po ambicijama i biografiji, sigurno je da će Ivica dobiti ono što želi.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare