Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da je Srbija spremna da kupio od Turske bespilotne letelice "Bajraktar". Dron, koji Turci predstavljaju kao jedan od najznačajnijih izuma njihove avijacije, Ukrajina koristi od prvog dana rata s Rusijom.

„Mi želimo da kupimo bespilotne letelice ‘Bajraktar’ od Turske. Verujem da sledeće godine Srbija moći da ih nabavi. Predsednik Erdogan i ja smo razgovarali o situaciji u Ukrajini, o neuvođenju i uopšte pitanju sankcija Ruskoj Federaciji, razgovarali smo o energetici.. O svim važnim pitanjima smo dugo razogvarali, razgovarali smo o stabilnosti u regionu“, rekao je predsednik Srbije na današnjoj konferenciji za medije.

Pročitajte još...

Šef srpske države je i u aprilu ove godine izjavio da Srbija planira da nabavlja naoružanje od Turske.

„Tražio sam od (turskog predsednika Redžepa Tajipa) Erdogana ‘Bajraktare’ i preko reda ćemo dobiti tu mogućnost“, izjavio je tada Vučić.

A kakvo to oružje Vučić toliko silno želi?

Ukrajina od prvog dana rata koristi turske dronove tipa Bajraktar TB2, za koje su tamošnji vojni zvaničnici tvrdili da su nekoliko puta uspešno dejstvovali protiv ruske vojske. U prvima danima rata, društvenim mrežama su kružili brojni snimci na kojima se vidi Bajraktar u akciji protiv ruske vojske. Ovi dronovi mogu da lete na visini od čak 7.600 metara, brzinom oko 220 kilometara na sat, a domet im je 300 kilometara.

Ukrajina je ove dronove, koje Turska smatra ponosom svoje vojne industrije, nabavila 2019. godine, ali nije sasvim jasno koliko. Pominju se brojke između 20 i 50, dok sa druge strane Rusija je u nedavnom izveštaju navela, između ostalog, da je uništila 35 od 36 dronova Bajraktar koliko navode da ukrajinska vojska ima.

#social-embed_0

Prema navodima “Fajnenšl tajmsa” od 12. marta, dve nedelje nakon početka invazije, vojna saradnja Turske i Ukrajine je nastavljena, ali ne kao donacija već kao komercijalna saradnja sa kompanijom koja proizvodi dronove, a čiji je suosnivač Erdoganov zet.

“Ovo nije pomoć Turske. To je proizvod koji je Ukrajina kupila od kompanije u Turskoj“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Javuz Selim Kiran za novine „Dejli Sabah“ hvaleći dronove „koji menjaju igru“.

„Činjenica da je naš dron postao jedan od glavnih elemenata ukrajinske vojske zapravo pokazuje uspeh i kvalitet proizvoda koje proizvodi naša kompanija“, rekao je on.

****

BONUS VIDEO: Erdogan pred Vučićem govorio o granici Kosova sa Srbijom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare