Narodni poslanik Vladeta Janković rekao je na današnjoj sednici Skupštine da izveštaji pokazuju da oko 30.000 dece u Srbiji živi u apsolutnoj bedi, a da predstavnici nadležnih ministarstava ne posvećuju pažnju tom problemu. On je pitao i premijerku Srbije Anu Brnabić do kad će cena spomenika Stefanu Nemanji ostati tajna.

Sve informacije sa današnje sednice Skupštine Srbije pratite uživo na blogu Nova.rs.

„Moje pitanje upućeno je ministarki za brigu o porodici Dariji Kisić Tepavčević i ministru finansija Siniši Malom. Odnosi se na izveštaj koji je u januaru podnela jedna stručna komisija, gde se procenjivalo kakav će biti efekat rata u Ukrajini i opšte ekonomske krize, posebno na situaciju u Srbiji. U tom izveštaju je izričito rečeno da je već 30.000 dece u Srbiji dospelo u zonu apsolutne bede. U isto to vreme, na televiziji smo mogli videti kako dete od 9 godina krade hranu. U isto to vreme, gospodo narodni poslanici, neko je odlučio, Ministarstvo finansija po svoj prilici, da se kao finansijska pomoć Fudbalskom savezu Srbije isplati u dve rade 593 miliona dinara. Isti taj FSS je nedavno saopštio da finansijski nikad bolje nije stao. Pitanje koje ja upućujem gospođi ministarki i gospodinu ministru jeste koji su to razlozi mogli da pretegnu da se finansijska pomoć ukaže zadriglim funkcionerima FSS, a ne gladnoj deci“, naveo je Janković.

Pročitajte još...

On je svoje drugo pitanje uputio predsednici Vlade Ani Brnabić.

Vladeta Janković (ne) miri
Foto: Nova S

„Ona je 2018. godine potpisala zaključak po kojim se izdaci za podizanje spomenika Stefanu Nemanji proglašeni državnom tajnom. Do danas, prošlo je pet godina, još uvek nije skinuta ta odredba o poverljivosti, a javnost bi trebalo da zna koliko je sredstava izdato na podizanje tog spomenika. A tome bi mogao da zna nešto i minsitar gospodin Vesić, a i gospodin Radoičić, koji je u to vreme bio gradonačelnik, a taj projekat je vodio grad. Ja ovo pitam i u interesu poslanika vladajuće većine, jer ako tih podataka nema, neminovno kruže glasine, svašta se priča, govori se o nekim deviznim sredstvima koja su uzeta u kešu, iz deviznih rezervi, u koferu odneta u Moskvu i isplaćena. Zašto bi se to pričalo? Zašto ne izađete sa podacima koji su svakome dostupni i koji svakome pripadaju. Zašto ne bismo skinuli sa sebe tu stigmu i sprečili antirežimske tabloide i šolakovske mrzitelje da to zloupotrebljavaju? Istina leči“, rekao je Janković.