Bratislav Gašić Foto: Milan Maricic/ATAImages

Bratislav Gašić biće verovatno jedini ministar u poslednjih 20 godina o čijem je nepoverenju Skupština Srbije glasala dva puta. Prvi put je to učinjeno pre sedam godina, kada su SNS i druge stranke vladajuće većine podržale njegovo razrešenje. Malo je verovatno da će se isto dogoditi i na sednici parlamenta koja počinje danas, iako je na dnevni red stavljena njegova smena.

Na zahtev trećine narodnih poslanika iz opozicije, predsednik Skupštine Vladimir Orlić zakazao je sednicu Skupštine, koja počinje danas u 15 sati. Zahtev je došao nakon protesta koji se održavaju pod parolom “Srbija protiv nasilja”, a na kojima se okupilo na desetine hiljada građana.

Jedan od zahteva na protestima je i smena ministra policije Bratislava Gašića, a nakon masovnih ubistava u OŠ “Vladislav Ribnikar” i selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Na kolegijumu u parlamentu koji je održan prošlog petka Orlić je prihvatio da njegovu smenu stavi na dnevni red i glasanje nepoverenju ministru policije.

Ipak, iz izjava Aleksandra Vučića može se zaključiti da poslanici njegove stranke neće glasati za Gašićevo razrešenje.

Foto: M.K./ATAImages

“Ne pada nam na pamet da smenjujemo Gašića, koji odlično radi svoj posao, možemo da vam izađemo u susret i da smenimo Vladu, ali morate da sačekate 26. maj. Možemo o svemu da razgovaram – rijaliti, REM, ali vi nećete da razgovarate“, rekao je Vučić pre nekoliko dana i istakao da je posao policije da deluje represivno, a ne preventivno.

Ovo će biti drugi put da se u Skupštini Srbije glasa o nepoverenju Bratislavu Gašiću. Prvi put se to dogodilo 2016, kada je bio ministar odbrane.

“Volim novinarke koje lako kleknu”

Tada je Gašić smenjen glasovima vladajuće većine, a nakon izjave upućene novinarki u Trsteniku. Novinarka je čučnula kako bi se sklonila iz kadra snimatelja, nakon čega je ministar izjavio: „Volim ove novinarke koje ovako lako kleknu.“

Iako je bilo jasno da će i poslanici vlasti podržati njegovu smenu, Gašić nije hteo da podnese ostavku, nego se pojavio na sednici parlamenta gde je na kraju razrešen.

Razloga za smenu bilo je i ranije. Najveći je svakako pad helikoptera u martu 2015, kada je poginulo sedmoro ljudi, među kojima i beba.

Pad helikoptera

Podsećamo, helikopter Vojske Srbije koji je prevozio bebu iz Novog Pazara srušio se u širem rejonu aerodroma u Surčinu, a nakon tragedije Gašić je izjavio da je on, shodno svojim ovlašćenjima i zakonima o odbrani i vojsci, doneo odluku da se angažuje helikopter.

U pomenutom slučaju u više navrata su se otvarala brojna pitanja, od toga zbog čega je helikopter trebalo da sleti na surčinski aerodrom, iako je pilot apelovao na to da se iskoristi drugi zbog loših vremenskih uslova kobnog dana.

Bratislav Gašić Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Sumnje je dodatno podgrejala objava dela medija u kasnim satima tog dana da je helikopter bezbedno sleteo i da je bebu dočekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a da je sve organizovao ministar Gašić. To je odmah otvorilo sumnju da je slučaj spasavanja bebe hteo biti iskorišćen u svrhu političke propagande.

Kontakt sa Koluvijom

Posle godinu i po dana pauze nakon smene Bratislav Gašić je postavljen za direktora BIA. Novinarka BIRN-a i Vremena Jelena Zorić, koja je pomno pratila slučaj “Jovanjica”, otkrila je da je direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić bio u kontaktu sa vlasnikom „Jovanjice“ Predragom Koluvijom, koji je optuženim za proizvodnju marihuane.

Ovu informaciju potvrdio je i sam predsednik Srbije. Istakao je da je Gašić imao kontakt sa vlasnikom imanja Jovanjica Predragom Koluvijom i dodao da je kontakt bio „bezvezan“, kao i da o njemu postoji službena beleška.

BONUS VIDEO Opozicija predala Vladi zahtev za ostavke Gašića i Vulina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar