Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je na jučerašnjem kolegijumu sa šefovima poslaničkih grupa pristao da ispuni deo zahteva protesta. Sednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o odgovornosti Vlade Srbije za dve tragedije koje su nas zadesile prošle nedelje biće održana u četvrtak 18. maja. Na njoj će se, kako je Orlić obećao, raspravljati i o smeni ministra policije Bratislava Gašića.

Orlić je u četvrtak za petak zakazao kolegijum, a da šefovi poslaničkih grupa po prvi put nisu znali šta je tema naredne sednice Skupštine. Zahtev opozicije i protesta za održavanjem hitne sednice na kojoj bi se raspravljalo o odgovornosti Vlade Srbije za tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u selima blizu Mladenovca ili nešto drugo…

Kako saznajemo, na ovom sastanku je SNS pristala da izađe u susret zahtevu opozicije za održavanjem hitne sednice. Predložili su i da se formira Anketni odbor koji će utvrditi odgovornost za tragedije koje su nas zadesile i da njime predsedava opozicija.

Sednica parlamenta najverovatnije će biti održana u četvrtak 18. maja. Taj datum naveden je na kolegijumu s Orlićem, ali iz opozicije kažu da se ničemu sa ovog sastanka ne može verovati, dok se ne dogodi. Tako i ovaj datum treba uzeti s dozom rezerve.

Pročitajte još...

Utvrđene su četiri tačke dnevnog reda.

Prva tačka je podnošenje izveštaja Vlade Srbije o stanju bezbednosti u Srbiji. Druga tačka je zahtev za formiranje Anketnog odbora povodom tragedija u OŠ “Vladislav Ribnikar” i selima Dubona i Malo Orašje. Treća tačka je zahtev za smenu ministra policije Bratislava Gašića i poslednja, četvrta tačka, podrazumeva izveštaj o radu REM s posebnim osvrtom na rad televizija Pink i Hepi i njihove promocije nasilja.

Smena direktora BIA Aleksandra Vulina neće biti tema ove sednice, jer o tome može da odlučuje samo Vlada Srbije. Ipak, od ovog zahteva se ne odustaje.

Podsetimo, zahtevi protesta su da se kao reakcija na dve nezapamćene tragedije koje su prošle nedelje zadesile Srbiju, a u kojima je stradalo 17 osoba, smeni rukovodstvo REM i RTS, oduzme nacionalna frekvencija televizijama Pink i Hepi i zabrane tabloidi koji promovišu nasilje. Opozicija traži i hitnu sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o odgovornosti Vlade, kao i o bezbednosnoj situaciji u zemlji. Nakon ostavke ministra prosvete Branka Ružića, traži se i smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

BONUS VIDEO: Vučić konačno odgovorio zašto nije posetio školu „Ribnikar“: Zapalio sam sveću u crkvi, nisam vodio kamere

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar