Foto: Rik/ Privatna arhiva; Dragan Mujan/Nova.rs

Na jučerašnjim ponovljenim izborima u Bujanovcu zabeležene su ozbilje nepravilnosti tokom glasanja. Kako se može videti iz zapisnika, jedan deo biračkog odbora tvrdi da je bilo primedbi i nepravilnosti dok drugi deo sve negira. U zapisniku piše da je glasanje prekinuto na skoro pola sata zbog svađe članova biračkog odbora, navodi se da je bilo fizičkog i verbalnog nasilja.

Na ponovljenim izborima u Velikom Trnovcu prema izveštaju biračkog odbora glasalo je 697 građana. Od tog broja čak 677 je glasalo za Koaliciju Albanaca doline, dok su po jedan dobili NADA i SNS.

Ovoj koaliciji je nedostajalo oko 400 mandata da uđe u parlament, a ovim rezutatom su to i postigli. U javnosti se spekulisalo da su na ovom biračko u izbori ponovljeni upravo da bi Albanska lista ušla u Skupštinu Srbije.

Kako je izgledao izborni dan čini se da se to po svaku cenu moralo ostvariti.

Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja za izbor narodnih poslanika
Foto: Rik/ Privatna arhiva

Od petnaest članova izbornog odbora, njih devet je podnelo primedbu na izborni tok tog dana i brojne nepravilnosti.

U dokumentu se navodi da je u toku dana na 26 minuta bilo prekunuto glasanje na biračkom mestu zbog svađe članova biračkog odbora.

„Više puta su vršili fizički i verbalni nasrtaj na predsednika biračkog odbora, guranjem, uvredama i pretnjama“, samo je jedna od nepravilnosti navedenih u primedbi.

Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja za izbor narodnih poslanika Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja za izbor narodnih poslanika
Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja za izbor narodnih poslanika Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja za izbor narodnih poslanika

Dalje se navodi da je član biračkog odbora Mustafa Ališani tri puta uhvaćen da dozvoljava da glasaju osobe koje nisu na biračkom spisku.

Sve to je bilo moguće jer kako se navodi u zapisniku „Albanci članovi biračkog odbora nisu dozvoljavali predsedniku biračkog odbora da rasporedi članove već su samovoljno zauzeli masta na ličnim kartama, biračkim spiskovima i podeli listića“.

U primedbi stoji i da glasanje na ovom biračkom mestu nije moglo da bude pripremljeno na vreme jer nije otvoreno na vreme.

Sve ove nepravilnosti čest članova biračkog odbora su negirala, iako je u samom zapisniku navedeno da je bilo prekida glasanja zbog svađe.

Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja za izbor narodnih poslanika
Foto: Rik/ Privatna arhiva

Oni u svojoj primedbi objašnjavaju kako se to desilo:

“ Mi dole potpsani izjavljujemo da nas je predsednik izbornog odbora Zvonimir Stojanović stavio u zabludu zato što nam je dao da potpišemo blanko zapisnik o radu biračkog odbora i stavio da ima primedbi na tok glasanja na ovom biračkom odboru. Kategorični smo da nije bilo primedbi na tok glasanja“.

CRTA potvrdila da je bilo ozbilnih nepravilnosti

U saopštenju Crte navedeno je da je viđen veliki broj slučajeva glasanja bez utvrđivanja identiteta, uz pojave koje izazivaju sumnju da je došlo do glasanja sa tuđim ličnim kartama, slučajevi kolektivnog glasanja, pokušaji da glasaju lica koja se ne nalaze u biračkom spisku, kao i slučajevi da iste osobe glasaju više puta, ističu iz Crte.

Kako se dodaje, zabeleženi su i slučajevi da pojedini birači nisu mogli da glasaju jer su se nečiji potpisi našli na njihovim mestima u izvodu iz biračkog spiska.

Tokom celog dana, neovlašćena lica su bila prisutna na biračkom mestu, dovodila birače da glasaju i organizovala glasanje, upozoravaju iz Crte.

Da podsetimo, Upravni sud doneo je presudu kojom je poništeno glasanja od 3. aprila na ovom biračkom mestu, jer je utvrđeno da je na početku glasanja kontrolni list kao prvi birač potpisao član biračkog odbora što nije u skladu sa zakonom o lokalnim izborima.

Imajući u vidu velike nepravilnosti, zbog kojih se, prema oceni organizacije Crta, dovode u pitanje rezultati glasanja, nije isključeno ponavljanje izbora na tom biračkom mestu.

Kako saznajemo, socijalisti će podneti prigovor, a razmišljaju i o podnošenju krivične prijave.

Ukoliko Albanska lista uđe u parlament, upravo će socijalisti izgubiti jedan mandat.

Bonus video: Uhvaćeni na delu: Kako smo sprečili „Bugarski voz“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar