Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na današnjoj sednici Skupštine poslanici bi trebalo da glasaju za izbor novog ministra privrede Slobodana Cvetkovića, a opozicija planira da nastavi sa blokadom parlamenta.

Kako navode izvori Nova.rs, opozicioni poslanici će pokušati da spreče održavanje sednice na isti način kao juče – duvanjem u pištaljke, bukom…, ali su u planu i neke nove opstrukcije. Uoči same sednice trebalo bi da bude održan zajednički sastanak na kom bi trebalo da sve bude dogovoreno.

„U igri je nekoliko opcija, a sve zavisi od toga kako će vlast reagovati“, kaže naš sagovornik.

Podsećamo, opozicija je juče započela blokadu sednica Skupštine, sa zahtevom da budu održani vandredni parlamentarni i beogradski izbori do kraja godine. Opozicioni poslanici su zatražili hitan odgovor od predsednika Aleksandra Vučića.

„Svima je jasno da vlast ne želi da ispuni zahteve protesta, zahtevamo raspisivanje beogradskih i parlamentarnih izbora kako bi opozicija kao svoj prvi korak ispunila zahteve građane. Smatramo da izbori koji bi bili održani do kraja godine bili rešenje i zahtevamo hitan odgovor Aleksandra Vučića. Blokiraćemo ovu sednicu dok ne dobijemo odgovor o održavanju izbora i nastavićemo sa protestima“, poručio je Radomir Lazović, poslanik Zeleno levog fronta.

Predsednik Skupštine i funkcioner SNS Vladimir Orlić nešto kasnije održao je konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da “sa zadovoljstvom prihvata želju opozicije da izađe na izbore i da će o tome obavestiti nadležne institucije”.

„Postaraćemo se da na to dobiju odgovor u najkraćem mogućem roku. Ja ću o tome informisati nadležne institucije, Vladu i predsednika države, tražiću da dobijemo odgovore u najkraćem realnom roku, verujem da možemo u narednim sedmicama, u narednih 30 dana“, rekao je Orlić.

Podsećamo, juče je na dnevnom redu bilo ukupno 25 tačaka, a poslanici praktično nisu raspravljali ni o jednoj. Sve vreme opozicija je bila na nogama, najčešće blizu stola predsedavajućeg, sa visoko podignutim papirima na kojima je pisalo “ispunite zahteve”, “odgovornost Gašića”, “odgovornost Vulina”, “smena REM-a”… Veliki broj njih tokom sednice duvao je u pištaljke, deo uzvikivao “uaa”, “lopovi”…, a u raspravu o tačkama dnevnog reda se nisu uključivali.

O njima praktično gotovo da nisu govorili ni predstavnici vladajuće većine. Izuzev nekoliko naprednjaka i samostalnih poslanika, niko se nije javljao za reč. Set predloženih zakona branila je samo predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je, očekivano, koristila vreme i za napade na opoziciju.

Na kraju, posle nekoliko sati, predsednik Skupštine Vladimir Orlić rekao je da je završen načelni pretres o 25 tačaka dnevnog reda i pretres u pojedinostima o rebalansu budžeta, dok je za danas zakazano glasanje o izboru novog ministra privrede.

BONUS VIDEO Brnabić protiv opozicije: Da li je premijerka mogla da bude bahatija u Skupštini Srbije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar