Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Danas je u ime jedanaest vanparlamentarnih stranaka i pokreta predato pismo rukovodstvu Radio-televizije Srbije, gde je zatraženo hitno otpočinjanje dijaloga između predstavnika Javnog servisa, parlamentantarne i vanparlamentarne opozicije o ravnopravnom predstavljanju političkih subjekata tokom predstojeće kampanje.

Pismo su zajedno predali predstavnici Nove – Da se struka pita, Liberala i demokrata (LIBDEM) i Koalicije za za mir i toleranciju, u kojem se sugeriše rukovodstvu Javnog medijskog servisa da je nedopustivo da dijalog između nas ne postoji i da je duboko pogrešno da se preko medija odgovara na zahteve jednog dela opozicije koji je već svoja rešenja ponudio, a da se o njima pri tome nije ni diskutovalo.

Potrebno je uvažiti mišljenje hiljada ljudi koji mesecima šetaju, tražeći, između ostalog, i poboljšanje medijske scene, i preko tih zahteva se ne sme tako lako prelaziti.

Među potpisnicima inicijative su brojne manjinske stranke koje deluje kroz Koaliciju za mir i toleranciju, a njihov stav se odnosi pre svega na nedopustivu situaciju da se manjinske grupe večito isključuju iz procesa dijaloga i u izbornoj utakmici, pa tako bivaju skrajnute i marginalizovane, što se ovog puta mora promeniti.

Koalicija za mir i toleranciju okuplja političke stranke bošnjačke, crnogorske, vlaške, makedonske, mađarske i romske nacionalne manjine i ovi izbori su prilika da se njihov glas čuje na pravi način, a Javni medijski servis je prava prlika za tako nešto i nema razloga da se na ovakav jedan dopis ne odgovori pozitivno.

„Kako je vremena sve manje, a tenzije u društvu sve veće, pozivamo rukovodstvo Javnog servisa da u najkraćem periodu, do kraja ovog meseca, zakaže sastanak, gde će sve zainteresovane strane imati svoje predstavnike, a mi kao vanparlamentarna opozicija tražimo mesto za ovim stolom jer svaki vid diskriminacije i mariginalizacije stvara u startu nepoštene uslove u utakmici u koju svi moramo ući sa istim startnim pozicijama“, ističe se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar