Bivši predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je 2009. godine međunarodnom razmenom dobio informacije o Šarićevom klanu. Kako navodi, godinu dana pre toga je Koštunici postavio pitanje - hoćemo li krenuti u borbu protiv kriminala. "On mi je rekao - previše je opasno. On je bio predsednik Vlade, imao je ministra policije, šefa BIA. Ja sam bio zaprepašćen", kaže Tadić.

Tadić je rekao za N1 da su izbori 2012. godine bili demokratski i fer sa stanovišta tehnike, pristupa medijima, dodavši da je Tomislav Nikolić čak imao više vremena na javnom servisu od njega, „što je nezamislivo u ovom trenutrku“. Naglašava da je bila jednaka finansijska snaga opozicije i vlasti, „čak je opozicija imala više novca“.

Pročitajte još...

„Kad sam rekao da su bili izbori između kartela i uređenog društva, mi smo krenuli u izgradnju institucija, mnoge smo postavili, možda je samo Fiskalni savet poživeo, a s druge strane smo imali politički sistem koji je bio opasan i na čijoj strani su bili predstavnici kartela – Šarić klan, preko njega Cane Subotić, Milo Đukanović koji pada s vlasti sa svom logistikom crnogorske države koja je dramatično kriminalizovana, bio je Mišković, Beko, finansijeri koju su preko Šarića verovatno učestvovali u pranju novca u građevinskim projektima. Postoji sinergija interesa kirminalaca, tajkuna, švercera narkotika i činilaca u regionu a s druge strane smo bili mi odnosno ja“, rekao je Tadić.

Poručuje da je SNS lansirao borbu protiv korupcije kao svoju vrhunsku agendu, a da je Demokratska stranka nosila taj teret još od 1990 godina.

„Proglašeni smo žutim lopovima još kad je Đinđić bio gradonačelnik Beograda, da smo mi žuti lopovi krenulo je od SPO i lista Srpska reč. Onda se to valjalo i naši protivnici su koristili tu floskulu od koje nismo uspeli da se otrgnemo. Ja izlazim na izbore 2012, ne lično kao da sam optužen da sam korupmiran, nego predsednik jednog sistema koji je korumpiran. Što je bila neistina, mnogi su govorili da nas finsnisra Mišković, a on je finnanisro moje protivnike. Tajkuni su finansirali moje protivnike“, rekao je Tadić.

Hapšenje Miškovića dolazi posle izbora, a Tadić kaže da ga oni nisu uhapsili jer istraga nije dovela do osnova za hapšenje.

„Kod Vučića nije bilo bitno, uhapšen je za delo za koje sam ja rekao da nije bilo krivičnog dela. Nije izvršena istraga za pranje novca sa Šarićevim klanom, ja i dalje sumnjam da je tu izvršeno krivično delo. Nakon toga je Vuč posato najpopularniji, Mišković je oslobođen, slomljen je pravni sistem zemlje. Naprednjaci su pustili iz zatvora hiljade kriminalaca, formirali su navijačke grupe, Šarić je doveden u Srbiju u jednom usiljenom postupku“, kaže Tadić.

Upitan čija je odgovornost to što je pobedio, kako je rekao, „kartel“, Tadić je rekao da su se borili svom snagom i rizikovali život u toj borbi.

„Imali smo policijski tim koji je rizikovao život u borbi protiv kartela, ja sam dao nalog da se krene u borbu svim sredstvima. Nakon toga se raspuštaju ti timovi, legalizuju se kriminalci i danas imate okolnosti gde ne možerte da razaznate ko je kirminalac ko nije. Ja ne mogu da budem odgovoran jer nisam mogao da pobedim sve njih na jednom mestu“, kaže bivši predsednik.

Ispričao je kako je došlo do informacija o Šarićevom klanom.

„Dobijamo 2009. godine međunarodnomk razmenom informacije o Šarićevom klanu. Pre toga je bila Koštuničina vlada. Tui nformaciju dobijemo preko prijatelja i saradnika iz SAD. Ja dobijam pitanje šta ćemo, godinu pre toga sam Koštunici postavio pitanje hoćemo li krenuti u borbu protiv kriminala, on mi je rekao previše je opasno. On je bio predsednik vlade, imao je ministra policije, šefa BIA. Ja sam bio zašrepašćen. Godinu nakon goga dobijamo informacije i ja kažem kao predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost krećemo u borbu i mi smo krenuli. Od 2009. do 2012. smo skoro razbili organizovani kriminal, falio nam je još jedan mandat. Ali se organizovani krimilal konsolidovao i nšao političke partnere. Ko su partneri? SNS. Oni su sve to kupili za vreme Koštuničine vlade. Kada smo mi došli na vlast mi smo zaplenili kompletnu imovinu. Zaplenjen je labrogini, ogromne vile, poljoprivredna imanja, njihovi advokati prete prijavom protiv mene, mi smo ti koji smo zaplenili imovinu koja je kupljena do naše izvršne vlasti“, kaže Tadić za N1.

Kaže da je srpsko društvo kriminalizovano devedesetih, a da smo 5. oktobra imali šansu da pobedimo organizovani kriminal.

„Sabljom je organizovani kriminal napadnut ali nije bilo kontinuiteta u borbi. Onda dolazi Koštunica čija je strategija bila „opasno je tući se“, nije bilo ničega, nego se hapsi Džajić, hapse se istaknute ličnosti, koje su možda oprtavdano bile uhapšene, ali je načn na koji se hapse bio markentinški. Nakon nas kreće borba, da smo dobili na izborima mi bismo završili borbu. Imali bismo neki kriminal koji je normalan. Posle 2012. imate puštanje na slobodu kriminalaca i sinergiju političke stranke i kriminala i tajkuna, a sve vreme mi bivamo optuženi za to“, zaključuje bivši predsednik Srbije i predsednik SDS.

Slučaj Uroša Panića

Ministar unutaršnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je da forenzičari MUP-a utvrđuju kada su nastali snimci vožnje automobila „lamborgini“, koji je vozio Uroš Panić, kao i da li tu ima elemenata krivičnog dela. „Utvrdiće i ako postoje elemenati krivičnog dela i niko neće da bude zaštićen od toga, pa ni Uroš Panić o kome se toliko priča“, rekao je Gašić.

„Ne verujem mu ništa, pokušava da skrene pažnju javnosti. Uroš Panić uz bahatu vožnju vređa policajce, policija mu onda zaplenjuje lamborgini. Policija zna tačno kad je nastao snimak. Mi 2. aprila reagujemo na nelogičnosti – zašto je automobil zaplenjen sada ako je snimak nastao 2020? Tražili dokaz da je Panić mogao da vozi. Onda MUP ne pominje snimak iz 2020, skreću temu da lamborgini nije bio u vlasnitšvu Panića nego rentakar agencije. Vlasnik je otac Uroša Panića, čuveni radikal koji je prebio advokata Barovića, pitali smo da li je driektor Uroš Panić. Ta firma je sa samo par zaposlenih došla do prihoda od nekoliko miliona evra. 2012. njihovi prijatelji, kumovi, formiraju firme. Tu mi vidimo da živimo u kriminalnom društvu“, dodaje.

Da je Miloš Panić vlasnik firme koja sarađuje sa Telekomom Srbije, na svom tviter nalogu, objavio je predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

„Telekom koji generše nove medije, zapošljava kompanije za poslove u telekomunikaciji za koje se kvalifikuju sinovi telohranitelja koji su povezani s kriminalom. Svi zatvarju oči kada dolazi do kritičnog. Kada je neko jako blizak režimu uhvaćen u kriminalu. Ja sam otvortio rat sa svima njima. Ko je tu jači, najjači je kriminal, a delovi policije sarađuju s kriminalom, vređa se jedna struktura u BIA koja je bila spremna da rizikuje u život u našoj borbi“, napominje predsednik SDS.

BONUS VIDEO Tadić: Pozivam opoziciju za sto, pa da vidimo ko je vera a ko je nevera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar