Foto:printscreen/TV Prva ; shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je i u poslednjem gostovanju na TV Prva grafikonima i raznoraznim brojkama pokušavao da ubedi srpsku javnost da živi nikad bolje. Problem je u tome što su većina tih brojki i obećanja, kako navode sagovornici novina “Nova”, čista manipulacija, odnosno bezočna prevara građana.

Pre svega, Vučić je ponovo govorio o vanrednim izborima i rekao da će ih biti u aprilu ili maju, kad nas čekaju i redovni lokalni. Valjda u skladu s ovim izbronim obećanjima idu i ona predizborna, a građani ih nekako po pravilu najbolje razumeju ako imaju veze s novcem.

Tako je predsednik najavio da nas čeka stalni rast zarada.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je prosečna zarada 2012. godine bila 331 evro, a sad je prema podacima za mesec maj 735 evra. U Beogradu je bila 452 evra, a danas je 931 evro. Tako kaže predsednik, a kako je obećao biće nam sve bolje.

“Mi ćemo pre kraja godine, u decembru, imati prosečnu platu 840 evra, a do kraja 2024. godine platu od 927 evra u Srbiji. Jel vi razumete šta to znači, u odnosu na 331 evro? A sve vreme nam je kurs dinara prema evru stabilan”, naveo je Vučić i dodao da se u Beograd očekuje prosečna plata od 1.200 evra.

Koliko je to realno, pitali smo profesorku Ekonomskog fakulteta Danicu Popović.

Ona kaže da je reč o tipičnoj prevari.

A šta ćemo s inflacijom

“On drži fiksni kurs u evrima i govori o tim sumama u evrima, a ne pokazuje kolika je inflacija. Ovo može da se dosegne samo ako napravi inflaciju od 30 odsto godišnje. I to sa nesposobnim direktorima u javnim preduzećima bez pravosuđa, bez demokratije… U tome je cela stvar. Porasle su plate, porašće i penzije, ali kolika je ta plata kad odete u prodavnicu ili plaćate račune”, pita Popović.

Danica Dana Popovic
Danica Popović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ima i besplatan predlog za predsednika”.

“Savetujem da napravi hiperinflaciju kao što je devedestih napravio njegov kolega Slobodan Milošević. Onda ćemo imati plate i 1.000 puta veće nego sad, ali ćemo da živimo kao ‘92 godine. Šalu na stranu, ovo što Vučić radi je jedna bezočna zloupotreba brojki”, kaže Popović za novine “Nova”.

Posle plata Vučić je prešao na puteve i pruge, ponovo poredio sebe s Josipom Brozom Titom i rekao da se nikada u istoriji u Srbiji nije ovoliko gradilo.

“Od 1945. godine i Tita, Slobodana Miloševića do 2000. i od 2000. godine do 2012, svi zajedno su izgradili 596 kilometara autoputa. Najviše je izgradio Tito, a od 2000. do 2012. godine izgrađeno 42,6 kilometra auto-puta punog profila i poluautoput Novi Sad-Horgoš. Nikada Srbija nije ovoliko gradila. Pre kraja mog mandata imaćemo stotine kilometara više izgrađenih auto-puteva nego u periodu od 1945. do 2012. godine”, zaključio je Vučić.

455 nevidljivih vrtića

Zatim nam je predsednik saopštio da je ova vlast povećala broj vrtića u Beogradu sa 276 na 731. Dok se roditelji koji godinama ne mogu da nađu mesto u vrtiću osvrću oko sebe i pitaju gde je tih 455 objekata, objašnjenje dolazi od potpredsednice beogradskog odbora SSP i odbornice u Skupštini grada Tijane Šerbule.

Ona za za novine “Nova” kaže da predsednik govori o vrtićima koje su otvorili privatnici, te da je reč o još jednom njegovom pokušaju manipulacije.

Tijana Šerbula Foto:Privatna arhiva

“Kako kaže predsednik u Beogradu je narastao broj vrtića za 455. Ako znamo da je gradska vlast vođena SNS-om za prethodnih 10 godina izgradila 10 vrtića, to znači da su privatnici otvorili 445 objekata. Dakle, nisu ih oni gradili, ljudi su otvarali privatno. Ne vidimo razlog da se on time hvali”, kaže Šerbula i dodaje:

“Da se razumemo, uvođenje privatnih vrtića pod subvenciju Grada je dobro rešenje, ali to ne može da bude trajna već samo privremena mera. Za novac koji je Grad izdvojio za subvenciju mogli su, da su znali i hteli, da grade više od 10 vrtića godišnje. Od najavljenih 15 vrtića tek je otvoreno tri i svi su kasnili sa izgradnjom. Na primer, vrtić na Bežanijskoj kosi je kasnio 500 dana. Da se ne zaboravi, za pet godina, dok je gradonačelnik Beograda bio Dragan Đilas u Beogradu je novootvoreno 45 vrtića, a čak 77 je rekonstruisano”.

Problematičan je, kako dalje navodi odbornica SSP, i način rada pojedinih privatnih vrtića.

“Nije tajna da inspekcije zaobilaze privatne vrtiće čiji vlasnici su bliski ovoj vlasti. Nije ni tajna da u državne vrtiće roditelji donose plastične čaše i ubruse, umesto da Grad to obezbedi. Ovo je samo još jedan pokušaj manipulacije Beograđanima kako bi se popravio rejting SNSa. Znaju oni odlično da ih Beograđani više ne žele i da će na prvim izborima izgubiti vlast, zato i nema novih izbora koje je upravo predsednik obećao građanima”, zaključuje Šerbula.

BONUS VIDEO: Danijela Nestorović – kad gledam Vučićeva obraćanja, pitam se dokle će nas taj čovek trovati i praviti budalama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare