Aljbin Kurti
Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je danas sa ambasadorima zemalja velike petorke i specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) na Kosovu o dijalogu Kosovo Srbija, aktuelnoj situaciji na Kosovu i političkoj situaciji u regionu, saopštila je Vlada Kosova.

Kurti je sa predstavnikom EU na Kosovu, ambasadorima SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije razgovarao o procesima i pitanjima vezanim za dijalog između Kosova i Srbije, kao i o drugim srodnim temama.

„Premijer Kurti je ponovio da je Vlada Republike Kosovo posvećena principijelnom dijalogu, od kojeg građani obe zemlje treba da imaju koristi, kroz pravno obavezujući sporazum, koji se fokusira na međusobno priznanje“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo reći i o sporazumu o registarskim tablicama, koji je istekao 21. aprila ove godine, kao i o predlogu Vlade Kosova da se reši pitanje registarskih tablica.

Na sastanku je takođe bilo je reči i o dogovoru o sprovođenju Energetske mape puta prema sporazumima iz 2013. i 2015. godine, i istaknuto je „opredelenje Vlade njenom sprovođenju kako bi se rešio nasleđeni problem snabdevanja i plaćanja energije u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica“.

Dodaje se da će ovim sporazumom budžet Kosova uštedeti na desetinama miliona evra godišnje, koja su ranije uplaćena za pokrivanje energetskih troškova opština na severu Kosova.

BONUS VIDEO – Da li su posle Berlinskog susreta Beograd i Priština bliži pokretanju dijaloga?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar