Lajčak i Kurti o napretku dijaloga Beograda i Prištine

Politika 27. jun 202220:03
Podeli:
Miroslav Lajčak, Aljbin Kurti
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ/MALTON DIBRA

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom, razgovarao o dosadašnjem napretku dijaloga, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je iz Vlade Kosova.

„Premijer Kurti je ponovio da je Vlada Kosova posvećena principijelnom dijalogu, od kojeg građani obe zemlje treba da imaju koristi, kroz stabilan i primenjiv sporazum, koji se fokusira na međusobno priznanje“, kaže se u saopštenju.

Oni su razgovarali i o sporazumu o implementaciji energetske mape puta sporazuma iz 2013. i 2015 i Kurti je istakao posvećenost vlade u njenoj implementaciji, kako bi se razrešio nasleđeni problem, snabdevanje i plaćanje energije u četiri opštine na severu zemlje.

Zahvaljujući ovom sporazumu, posle više od 20 godina, građani četiri opštine na severu Kosova, Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica, preći će na plaćanje struje.

"Ovim sporazumom budžet Kosova će uštedeti desetine miliona evra godišnje, koje su ranije plaćane za pokrivanje energetskih troškova u četiri opštine sa severa Kosova", kaže se u saopštenju.

Tokom boravka na Kosovu od 27. do 29. juna, Lajčak će razgovarati i sa liderima glavnih opozicionih partija i predstavnicima međunarodne zajednice.

Planirana je poseta Prizrenu i severu Kosova, a obraćanje Lajčaka medijima je planirano za sredu, 29. juna.

BONUS VIDEO - Eskobar i Lajčak posle Prištine sa istim starim porukama i u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar